Ψαλιδισμένο το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Μειώσεις έως 40%

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν από κοινού ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κωστής Χατζηδάκης κινούνται στην ίδια συνταγή με όσα έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας καθώς χαρακτηρίζονται ανεπαρκή από την αγορά και τον κόσμο της εργασίας.

Δείτε: Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Απρίλιο

Πρόκειται για μέτρα που έχουν βυθίσει τη χώρα σε ύφεση και τα νοικοκυριά σε ασφυξία. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι θα μπει «μαχαίρι» στο δώρο Πάσχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μειώσεις 5% – 40% στο δώρο Πάσχα ενδέχεται να δουν έως 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα, που θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ). Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, θα δοθεί δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021. Το συνολικό κόστος για την κυβέρνηση ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ.

Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα. Δηλαδή θα υποστεί μείωση 31%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μείωση για υψηλόμισθους αναμένεται να φτάσει το 40%.

Το δώρο Πάσχα 2021 υπό κανονικές συνθήκες καταβάλλεται μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου. Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως έκανε πέρυσι, αναμένεται να δώσει παράταση καταβολής για τις πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Βολεμένη στη ρουτίνα της καταστροφικής συνταγής η κυβέρνηση»

«Οι σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας επανέλαβαν το ίδιο πλαίσιο μέτρων που έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση, τα νοικοκυριά και την πραγματική οικονομία σε ασφυξία και κατάρρευση. Μόνο νέο: η μείωση του δώρου Πάσχα των εργαζομένων» σχολιάζει η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Δυστυχώς καμία έκπληξη. Η ΝΔ επιμένει στην ίδια καταστροφική για την κοινωνία συνταγή, η οποία έχει υπερχρεώσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει ισοπεδώσει το εισόδημα των εργαζομένων και φτωχοποιεί τις οικογένειές τους, απομακρύνοντας διαρκώς την προοπτική της ανάκαμψης.

Τα αποτελέσματα αυτά, βέβαια, δεν φαίνεται να προβληματίζουν τον κ. Μητσοτάκη και το ανύπαρκτο success story του, όπως επιβεβαιώνουν και οι νέες σημερινές αυτοεπαινετικές αναφορές των κ.κ. Σταϊκούρα και Χατζηδάκη» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί