Προς χαλάρωση του lockdown ενώ καταγράφεται ρεκόρ διασωληνωμένων – Οι ημερομηνίες

Μετά από σχεδόν 5 μήνες lockdown που αποδεικνύεται εντελώς αποτελεσματικό καθώς επέφερε ψυχολογική κόπωση των πολιτών, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ παραμένει «ασφυκτική».  Σε αυτό το μήκος κύματος, συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, η επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων  που θα κάνει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Όλα αυτά τη στιγμή που χθες Δευτέρα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο (738) δείγμα του ότι η κατάσταση όχι απλώς δεν τείνει προς βελτίωση, αλλά παραμένει σταθερά δύσκολη. Ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 ανήλθε σε 65, ενώ εντοπίστηκαν 1.724 νέα κρούσματα.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 1.724 νέα κρούσματα – 738 οι διασωληνωμένοι – 65 νεκροί

Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένεται να ληφθούν και την Πέμπτη και εν συνεχεία θα εξαγγελθούν. Τις επόμενες ημέρες θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επιτραπεί η διαδημοτική μετακίνηση αλλά παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι ημερομηνίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου (και υπό ποιες συνθήκες), των σχολείων αλλά και σε δεύτερο χρόνο, της εστίασης.

Συνεπώς, οι ειδικοί θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 ή στις 12 Απριλίου αλλά παραμένει θολό εάν θα ανοίξει αρχικά με click away ή με click inside ή κανονικά με αποστολή SMS στον αριθμό 13032, τρίωρης διάρκειας. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να παίξει η έγκαιρη προμήθεια self test από τα φαρμακεία.

Ωστόσο, όσον αφορά την εστίαση εκτιμάται πως το άνοιγμα θα γίνει μετά τις 15-20 Απριλίου ώστε να υπάρξει απόσταση από το αντίστοιχο άνοιγμα σε λιανεμπόριο και σχολεία με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το άνοιγμα της εστίασης ίσως σηματοδοτήσει το «πάγωμα» των SMS στο 13033.

Δείτε ακόμη: Πότε αναμένεται να καταργηθούν τα SMS

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί