Κινητοποίηση από την Δ.Α.Σ. Επισιτισμού-Τουρισμού την Τετάρτη 31 Μαρτίου

«Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους!»

Σε κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης καλεί η Δ.Α.Σ. Επισιτισμού-Τουρισμού τους εργαζόμενους των κλάδων, την Τετάρτη 31 Μαρτίου και ώρα 10 το πρωί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό δίνουμε αγώνα επιβίωσης και προστασίας της υγείας μας. Ορισμένοι έχουμε ήδη κλείσει έναν ολόκληρο χρόνο επιβίωσης με το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ και αρκετοί που ήταν στη μαύρη εργασία, έχουν να δουν μεροκάματο πριν ακόμα και από την πανδημία. Σε δεινή θέση έχουν βρεθεί οι εποχικοί εργαζόμενοι στο επισιτισμό, για τους οποίους δεν προβλέπεται ούτε επαναπρόσληψη ούτε επίδομα ειδικού σκοπού, ενώ το επίδομα ανεργίας για όσους το δικαιούνταν έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Είναι παραμύθι ότι κυβέρνηση και εργοδοσία «πασχίζουν» για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αφού χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χάσει την δουλειά τους εν μέσω πανδημίας. Χιλιάδες κληθήκαμε να ζήσουμε με τα πενιχρά επιδόματα ειδικού σκοπού ή με τους πετσοκομμένους μισθούς του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενώ πολλοί από εμάς, αποκλειστήκαμε ακόμη και από τα ψίχουλα αυτά. Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι εκτίναξαν την εργοδοτική ασυδοσία, υπό την απειλή της απόλυσης πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν τσάμπα ενώ ήταν σε αναστολή ή μερικώς υποδηλωμένοι ή να χαρίζουν εξαντλητικά 10ώρα εργασίας στους εργοδότες χωρίς αμοιβή.

Η συνολική απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και η υποβάθμιση των υπηρεσιών της μας αφορούν όλους. Εμείς είμαστε εκτεθειμένοι στον covid-19, που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες, με δεκάδες σπίτια. Που στοιβαζόμαστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Που εργαζόμαστε με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς μας αλλά και τους πελάτες. Τώρα μας ρίχνουν το μπαλάκι και της διάγνωσης με τα self test για να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία ακόμα και από αυτό το μέτρο. Δεν δίνουν δεκάρα για την υγεία μας, μόνο για την διασφάλιση της κερδοφορίας τους. 

Ένα χρόνο τώρα, μέσα στην πανδημία, οι εταιρείες μαζικής εστίασης και διανομής φαγητού έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους διαλύοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, αξιοποιώντας τους νόμους όλων των κυβερνήσεων. Ενώ δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους, αφού πήραν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στήριξη από την κυβέρνηση. 

Η παραγωγή δεν σταμάτησε, η κατανάλωση μεταφέρθηκε από το κατάστημα στο σπίτι και οι διανομείς δουλεύουν σε ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες, κάτω από τεράστια πίεση. Τα μέσα ατομικής προστασίας κατά κύριο λόγο αποτελούν δική μας ευθύνη, ακόμη ένα κόστος που πρέπει να καλύψουμε από το ανασφάλιστο μεροκάματο.

Εργοδότες και κυβέρνηση συζητούν για την «επανεκκίνηση» της εστίασης, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο άνοιγμα του τουρισμού! Πλέον έχουμε πείρα, γνωρίζουμε πως σκοπεύουν να ανοίξουν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις. Με πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες και τα κέρδη τους. Με συνθήκες εργασίας πολύ χειρότερες από αυτές που είχαμε πριν την πανδημία. Με χιλιάδες συναδέλφους που δε θα γυρίσουν στην δουλειά, άλλους που θα καλεστούν να δουλέψουν με μικρότερο μεροκάματο, με 10ωρα, τρίσπαστα και ανασφάλιστοι.

Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν έχουμε εξασφαλισμένο κανένα δικαίωμα. Η κλαδική σύμβαση δεν έχει γίνει υποχρεωτική εδώ και καιρό, παρά την απαίτηση των εργαζομένων του κλάδου. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει να νομιμοποιήσει και με τη βούλα το 10ωρο, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας κα. 

Για αυτή την κατάσταση έχει μεγάλη ευθύνη και  η πλειοψηφία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει οργανώσει καμία αγωνιστική δραστηριότητα και μαζική διαδικασία του σωματείου. Στην αρχή της πανδημίας η πλειοψηφία του σωματείου  χειροκροτούσε τα μέτρα – ψίχουλα  της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους, στην πορεία διεκδικούσε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών με το πρόσχημα της διάσωσης των θέσεων εργασίας. Ρίχνει το μπαλάκι στους εργαζόμενους που δεν κινητοποιούνται, για να αποποιηθεί των ευθυνών της. Η ΔΑΣ Επισιτισμού Τουρισμού καλεί για άλλη μια φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου σε συνεδρίαση Τώρα, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση να πάρει θέση, να συσπειρώσει τους εργαζόμενους κόντρα σε αυτή τη πολιτική που εμπορευματοποιεί τη υγεία και μας εξαθλιώνει, να οργανώσει πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεις με πρώτο σταθμό την 9η Απρίλη, μαζί με τα δεκάδες σωματεία του κλάδου μας που είναι ήδη στο δρόμο! 

Τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να κάνουμε πέρα τις αυταπάτες, ακόμα πιο μαχητικά, πιο μαζικά να διεκδικήσουμε την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας μας! Είμαστε οι πολλοί που δίχως εμάς οι επιχειρήσεις θα ήταν κουφάρια. Είμαστε οι πολλοί που όταν σκεφτόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε να μπούμε στη μάχη, κανείς δεν μπορεί να μας αντιμετωπίσει.

Έχουμε την δύναμη σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, κόντρα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, αφήνοντας πίσω όλους αυτούς που μας θέλουν να τρέχουμε πίσω από τους στόχους και τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου όλοι της χώρας δίνουμε ραντεβού 31 Μάρτη στους δρόμους! Πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας  στην Περιφέρεια Κρήτης στις 10 π.μ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους σε επισιτιστικά καταστήματα.
  • Σταθερή εργασία. 5ημερο – 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 2021.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λ.π

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί