Τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα και η κυβέρνηση διαμηνύει άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Τα σχέδια για άρση του lockdown, με βάση το πλάνο που έχει θέσει η κυβέρνηση στους ειδικούς

Ακόμα μία εβδομάδα ξεκινάει με τα νοσοκομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα και ασθενείς να συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών.

Οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ανέρχονται στους 5.125 και οι διασωληνωμένοι στους 735 στην επικράτεια -από αυτούς περισσότεροι από 2.000 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και άλλοι 418 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική. Μόνο το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν άλλα 4.582 κρούσματα κορονοϊού καθώς και 966 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με περισσότερες από τις μισές στην Αττική.

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη περιέγραψε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία με διασωληνομένους ασθενείς να αναγκάζονται να παραμένουν εκτός ΜΕΘ. Όπως η ίδια υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΙ τη Δευτέρα το πρωί, «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 73 εισαγωγές σε απλές κλίνες στο νοσοκομείο Γεννηματάς, που εφημέρευε ενώ έγιναν 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ», προσθέτοντας ότι μετά από προσπάθεια οι πέντε εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε απλές κλίνες αφού δεν υπήρχαν άλλα κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ. Για τους ασθενείς αυτούς όπως είπε αναζητείται κρεβάτι σε κάποιο άλλο νοσοκομείο διότι το συγκεκριμένο είναι γεμάτο. Ερωτηθείσα δε για το αν κινδυνεύει η ζωή των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, αν και αρχικά απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στη συνέχεια παραδέχτηκε πως σαφώς είναι καλύτερες οι συνθήκες περίθαλψης σε ΜΕΘ.

Τα προγνωστικά θέλουν την πίεση τις επόμενες ημέρες να αυξάνεται ακόμα περισσότερο στα νοσοκομεία. Οι διασωληνωμένοι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα μπορεί να αγγίξουν τους 1.000, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο λεκανοπέδιο, αριθμός που προκαλεί τρόμο αφού αναμένεται ο Απρίλιος να είναι ακόμα πιο σκληρός μήνας για το ΕΣΥ.

«Κατρακυλάει στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, το αφήγημα της κυβέρνησης πως η εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες καταρρίπτεται. Η Ελλάδα κατρακύλησε 20 θέσεις στην μηνιαία αξιολόγηση του Bloomberg για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Η συνεχής ανοδική πορεία των κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο σε συνδυασμό με την πολεμική εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας έχουν λειτουργήσει αρνητικά για την εικόνα της χώρας.

Δείτε επίσης: Καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα το Bloomberg: 20 θέσεις έπεσε η Ελλάδα στην διαχείριση της πανδημίας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση ανάμεσε σε 53 χώρες, ενώ ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται τρίτη από το τέλος. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα τον προηγούμενο μήνα ήταν στην 20η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες και στην 5η θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

«Απεγνωσμένη στο να ανοίξει ξανά τα διεθνή ταξίδια, η Ελλάδα κατρακυλάει είκοσι θέσεις μετά από ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η κατάσταση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται και επισήμως στα σημερινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, καθώς παρά τα λιγότερα νέα κρούσματα, απόρροια των λίγων τεστ που γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να καλπάζει.

Τα σχέδια για άρση του lockdown

Παρά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στη χώρα με τον κορονοίό να καλπάζει, η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη για άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων ακόμα και του τουρισμού αφού η οικονομία «ασφυκτιά» μαζί με τα νοσοκομεία. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες ποντάρουν στα self test τα οποία θα αρχίσουν σε λίγες ημέρες να διανέμονται στα φαρμακεία.

Με βάση το πλάνο που έχει θέσει η κυβέρνηση στους ειδικούς και θα κληθούν να το εγκρίνουν ή να το απορρίψουν στις 5 Απριλίου θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο. Ήδη μάλιστα οι εκπρόσωποι του κλάδου απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δοθεί κι άλλη παράταση.

Σχετικά με τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας ασκεί πιέσεις να ανοίξουν ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα δηλαδή την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, μαζί με το λιανεμπόριο και ειδικότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο» με προϋπόθεση, την υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test μαθητών και καθηγητών.

Επίσης, αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της Ματίνας Παγώνη η οποία επανέλαβε πως σε κάθε περίπτωση εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν και πρόσθεσε πως αφενός οι μαθητές της Γ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις κι αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα.

Αναφερόμενη δε ειδικά στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε πως είναι προτιμότερο να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους παρά ο κόσμος να συναντιέται σε σπίτια.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα και η κυβέρνηση διαμηνύει άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων”

  1. Καθηγητές

    Τι νόημα έχει πια το άνοιγμα, αφού πολλοί μικροί επαγγελματίες δεν θα ξανανοίξουν, έχασαν την επιχείρησή τους, τη δουλειά τους, εξαιτίας του ακορντεόν από λοκντάουν. Τώρα επιβιώνει μόνο όποιος αγνοεί νόμους και κανόνες. Είμαι άνεργος τέσσερις μήνες και άλλοι συνάδελφοι καθηγητές βγάζουν ένα καλό εισόδημα με ιδιαίτερα σε σπίτια. Οι νομοταγείς στη φτώχεια και στη ντροπή… Και στο φόβο. Οι έξυπνοι ζουν κανονικά.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί