Κορονοϊός: Γέμισαν όλες οι ΜΕΘ στην Αττική – «Η πιο τραγική ημέρα από την αρχή της πανδημίας»

«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες μέχρι τελευταίας και έχουμε τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Στη χειρότερη κατάσταση που έχει υπάρξει από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται το ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή για κλίνη ΜΕΘ αυξάνονται μέρα με τη μέρα. «Όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες μέχρι τελευταίας και έχουμε τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος αναφερόμενος στην Αττική και έκανε λόγο για την «πιο τραγική ημέρα από την αρχή της πανδημίας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 1.724 νέα κρούσματα σε μόλις 15.607 τεστ και με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται πλέον στο 11%, ενώ επιστήμονες εκτιμούν ότι η επόμενη μέγιστη τιμή στα κρούσματα θα καταγραφεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλει ότι οι γιατροί αναγκάζονται και κάνουν διαλογή για το ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν σε ΜΕΘ. Σε κάθε νοσοκομείο δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό είναι συνδεδεμένοι με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου, πολλοί από τους οποίους θα χρειαστούν διασωλήνωση τις επόμενες ώρες, ενώ δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ τονίζει ο ίδιος αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον «Ευαγγελισμό» όπου βρίσκονται 20 τέτοιοι νοσηλευόμενοι και άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο Μ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι «γιος θανόντα από κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» σε επικοινωνία του με την Ομοσπονδία κατήγγειλε ότι οι γιατροί του έλεγαν να βρει ο ίδιος ΜΕΘ για τον πατέρα του. Την πρώτη ημέρα της διασωλήνωσης του είπαν ότι είναι 40ος στη λίστα αναμονής και οχτώ ημέρες μετά, του είπαν ότι είναι 51ος. Κάθε ημέρα έπεφτε σειρά αντί να ανεβαίνει».

«Πέθανε 82χρονη διασωληνωμένη ασθενής στη “Παμμακάριστο” ευρισκόμενη 10 ημέρες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Και δεκάδες άλλα τέτοια παραδείγματα που αποτυπώνουν την επιλογή περιστατικών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια και άλλα κριτήρια», σημείωσε ο ίδιος και τονίζει:

«Το ζήτημα είναι γιατί να φτάνουμε στο σημείο να επιλέγονται ασθενείς για ΜΕΘ; Ποια είναι τα κριτήρια; Να τα ανακοινώσουν να γνωρίζει ο κόσμος τι τους περιμένει. Δεν έχουν την τόλμη. Κρύβονται. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν το διαρκές έγκλημα που συντελείται».

Ο ίδιος ανέφερε στοιχεία από τα νοσοκομεία όπου οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ:

Θριάσιο: 8 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Νίκαια: 16 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Ευαγγελισμός: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Ερυθρός Σταυρός: Άνοιξε προχθές 10 επί πλέον κλίνες ΜΕΘ φθάνοντας 30 κλίνες. Γέμισαν όλες εν ριπή οφθαλμού και έχει τρεις διασωληνωμένους εκτός.
Ιπποκράτειο 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Ελπίς: 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Λαϊκό: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Γεννηματάς: 7 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Τζάνειο: 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Σισμανόγλειο: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Αλεξάνδρας: 9 διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής.
«Έχουν αναπτύξει μόνο 385 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για κορωνοϊό. Πού είναι η προετοιμασία; Δεν είναι μόνο οι διασωληνωμένοι» τονίζει ο Μ. Γιαννάκος

Οι 385 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική ανά νοσοκομείο:

ΚΑΤ: 51 κλίνες
Σισμανόγλειο: : 25 κλίνες
Αγία Όλγα: 9 κλίνες
Γεννηματάς: 16 κλίνες
Ευαγγελισμό : 58 κλίνες
Σωτηρία: 84 κλίνες
Ελπίς: 6 κλίνες
ΝΙΜΙΤΣ: 6 κλίνες
Ιπποκράτειο: 16 κλίνες
Ερυθρός Σταυρός: 30 κλίνες
Τζάνειο: 10 κλίνες
Θριάσιο: 17 κλίνες
Ασκληπιείο Βούλας: 12 κλίνες
ΑΤΤΙΚΟ: 45 κλίνες
Παράλληλα, σύμφωνα τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, η Αχαΐα και ειδικότερα η Πάτρα παρουσιάζουν εδώ και πολλές ημέρες επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ίδια ή και χειρότερα σε σχέση με την Αττική, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να λειτουργούν στο «κόκκινο».

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά προβληματική τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο όπου νοσηλεύονταν 110 ασθενείς (25 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ) όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» όπου οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 82 και 9.

Νωρίτερα σήμερα, 15 άνθρωποι από το Νοσοκομείο Καρδίτσας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων καθώς υπήρξε πρόβλημα στις 5 τα ξημερώματα, με το σύστημα παροχής οξυγόνου. Οι δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Καρδίτσας, είχαν επισημάνει από το β’ κύμα της πανδημίας, την ανάγκη συντήρησης του εξοπλισμού.

Τέλος, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση, μέσω του Άκη Σκέρτσου σπεύδει να προκαταλάβει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανακοινώνοντας σε συνέντευξη ότι αρχές Απριλίου ανοίγουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο ενώ στα μέσα Απριλίου η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί