Ένωση AREPO: Παράταση έως τον Σεπτέμβριο της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης

Στις προκλήσεις που καλούνται οι χώρες να αντιμετωπίσουν και για τις οποίες απαιτείται εγρήγορση, συνεργασία και αφοσίωση στον κοινό στόχο που είναι η προάσπιση και προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, αναφέρθηκε διεξοδικά η Πρόεδρος της Ένωσης AREPO και Περιφερειακή Σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης της ολομέλειας της Ένωσης AREPO για το 2021, με τη συμμετοχή 60 εκπροσώπων από 33 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

Στη Γενική Συνέλευση ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του Γενικού Γραμματέα Laurent Gomez, για νέα παράταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου και της Προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης έως το Σεπτέμβριο του 2021.

Οι υπεύθυνες πολιτικής του γραφείου αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες κ.κ. Giulia Scaglioni και  Francesca Alampi παρουσίασαν τις προτεραιότητες της Ένωσης AREPO για το 2021 και τις εξελίξεις σε πολιτικές της Ε.Ε. στον τομέα των τροφίμων όπως η Πολιτική Ποιότητας, η Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η Πολιτική Προώθησης, η Πολιτική Εμπορίου, το νέο θέμα των μη Αγροτικών Γεωγραφικών Ενδείξεων και τα Κρασιά Προέλευσης.

Στην διάρκεια της Συνέλευσης, η κα Χουδετσανάκη παρουσίασε αναλυτικά τη θέση και τις προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την επιχειρούμενη υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων στο πλαίσιο της στρατηγικής από το «Αγρόκτημα στο Πιάτο» όπως διαμορφώθηκαν μετά την ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη συνεργασία της ομάδας εργασίας που παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο θέσης παρουσιάστηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με τις  ελληνικές περιφέρειες όπου και υιοθετήθηκε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη της Ένωσης AREPΟ εκφράστηκαν θετικά στο κείμενο-θέση της Περιφέρειας Κρήτης και υποστήριξαν ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό σύμβουλο στο κοινό έγγραφο θέσης της Ένωσης AREPO.      

Τέλος, η Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής Περιφέρειας Provence-Alpes-Côte d’Azur και Αντιδήμαρχος της πόλης Νίκαια στη Γαλλία, Agnès Rampal, αναφέρθηκε εκτεταμένα στη δημιουργία μιας νέας ενιαίας ετικέτας με την ονομασία “Μεσογειακό προϊόν” ή “Μεσογειακή διατροφή”, ενώ τα στελέχη της Περιφέρειας Καταλονίας παρουσίασαν το Καταλανικό Στρατηγικό Σχέδιο Τροφίμων 2021-2026.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε επίσης και ο κ. Χαράλαμπος – Νικόλαος  Πίτερης,  Επιστημονικός Υπεύθυνος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα δικτύου AREPO. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί