Στη Βουλή φέρνει με ο Αν. Ξανθός τα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου«Αλεξάνδρα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν σήμερα ο Τομέαρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ κος Ανδρέας Ξανθός και  42 βουλευτές της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αντικείμενο μία σειρά από λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”.

Αναλυτικότερα, μετά την επίσκεψη του κ. Ανδρέα Ξανθού η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου στο Γ.Ν. “Αλεξάνδρα”, στο πλαίσιο περιοδειών  της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, και την αναλυτική ενημέρωση από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Νοσοκομείου για τα οξυμένα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν,  προέκυψαν ερωτήματα ως προς την αποδυνάμωση των ΤΕΠ και του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, το μοντέλο των εφημεριών, τη λειτουργία του Επιστημονικού Συμβουλίου και άλλα ζητήματα.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Μετά από την επίσκεψη στις 18 Μαρτίου στο Γ.Ν. Αλεξάνδρα στο πλαίσιο περιοδειών  της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και την αναλυτική ενημέρωση  από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για τα οξυμμένα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τα εξής: 

  1. Αποτελεί μείζον ζήτημα η αποδυνάμωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)  του Νοσοκομείου, καθώς οι έξι μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί που είχαν προσληφθεί έχουν αποδεκατιστεί κατά το ήμισυ, λόγω μετακίνησης  γιατρών -με πρωτοβουλία της Διοίκησης- σε άλλα τμήματα ή νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό να μην επαρκεί για τις εφημεριακές ανάγκες του «Αλεξάνδρα». 
  2. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τις  ημέρες που το ΓΝ “Αλεξάνδρα” εφημερεύει μέχρι τις 2.30 μ.μ. για παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά σηκώνει όλο το βάρος  της εφημερίας στην Αθήνα, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας , επισφάλειας και ταλαιπωρίας εργαζομένων και ασθενών. 
  3. Είναι επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση των τεχνολόγων  του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, το οποίο αδυνατεί λόγω υποστελέχωσης να ανταπεξέλθει με επάρκεια στο φόρτο εργασίας  και στις τρεις βάρδιες.  Σημειώνεται ότι είναι σε εκκρεμότητα η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (5 τεχνολόγοι). Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν  τα κενά με μόνιμο προσωπικό και όχι να αποδυναμώνονται άλλα τμήματα για την εκ των ενόντων κάλυψή τους. 
  4. Έχει λήξει η θητεία του Επιστημονικού Συμβουλίου και δεν έχει προβλεφθεί παράταση της νόμιμης λειτουργίας του μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών, με αποτέλεσμα να έχει απονεκρωθεί ένα επιστημονικό όργανο με σημαντικό θεσμικό ρόλο στο νοσοκομείο.  
  5. Και εξ’ αιτίας της παραπάνω εκκρεμότητας, έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα συνεργασίας της Διοίκησης με τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα του νοσοκομείου, με συνέπεια τη μη έγκαιρη και κοινά αποδεκτή  διευθέτηση θεμάτων εσωτερικής  λειτουργίας του νοσοκομείου (πχ ισότιμη συνδρομή όλων των γιατρών ΕΣΥ στο πρόγραμμα εφημερίας). 

Επειδή, το «Αλεξάνδρα» είναι ένα κομβικό δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει εξειδικευμένα τμήματα ( αιματο-ογκολογική κλινική, γυναικολογική ογκολογία,  ακτινοθεραπεία, Πυρηνική Ιατρική, αιμοδυναμικό εργαστήριο, τμήμα παθολογίας της κύησης, κλπ) και ταυτόχρονα έχει αναλάβει και το βάρος περιστατικών Covid ( έχει αναπτύξει 66 κλίνες απλής νοσηλείας και  10 κλίνες ΜΕΘ covid),   είναι αναγκαία η στήριξη και η ενδυνάμωσή του 

Επειδή, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα πρέπει να υποστηρίζονται με τους αναγκαίους πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα λειτουργικά προβλήματα των νοσηλευτικών μονάδων 

Επειδή, τα προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου θέτουν σε κίνδυνο την επαρκή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών που παρακολουθούνται συστηματικά ή προσέρχονται στην εφημερία 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό το ΓΝ “Αλεξάνδρα” και ειδικότερα κρίσιμα  τμήματα όπως το  ΤΕΠ και το  Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα; 
  2. Προτίθεται να επανεξετάσει το μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ  με στόχο την ισότιμη κατανομή του όγκου των παθολογικών- καρδιολογικών περιστατικών που σήμερα επωμίζεται στο πρωινό ωράριο αποκλειστικά το «Αλεξάνδρα»; 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί