«Να στηριχθεί έμπρακτα η ερευνητική δημοσιογραφία – Πυλώνας της Δημοκρατίας η Ελεύθερη Ενημέρωση»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LΙΒΕ) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στην Ολομέλεια του Ε/Κ για τη δολοφονία της Μαλτέζας Δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia και το Κράτος Δικαίου στη Μάλτα:

Στην ανάγκη να στηριχθεί η ερευνητική δημοσιογραφία με κάθε τρόπο στην προσπάθειά της για αποκάλυψη κυβερνητικών αυθαιρεσιών και σκανδάλων εστίασε την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη δολοφονία της Μαλτέζας Δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left συνέδεσε στην αρχή της ομιλίας του την σκοτεινή υπόθεση της δολοφονημένης ερευνήτριας Δημοσιογράφου και της κατάστασης του Κράτους Δικαίου στη Μάλτα με τη σημερινή επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενός αγώνα «για ελευθερία και δικαιοσύνη, που δυστυχώς είναι και σήμερα ζητούμενα σε πολλές χώρες του κόσμου, και στην Ευρώπη», όπως είπε. 

«Υπάρχει πρόβλημα με τον Τύπο» σημείωσε εμφατικά και αναφέρθηκε σε μια σειρά χώρες της ΕΕ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μάλτα, Ελλάδα, Ιταλία) όπου εντοπίζονται ζητήματα πλουραλισμού και πολυφωνίας.   

Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου η ερευνητική δημοσιογραφία, αλλά και γενικότερα η ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση, ην και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του Δημοκρατικού Τόξου να στηρίξουν και να περιφρουρήσουν έμπρακτα κάθε μορφή ερευνητικής δημοσιογραφίας – πολύτιμο σύμμαχο στην μάχη κατά της διαφθοράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αξιότιμη κα Επίτροπε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

25 Μαρτίου σήμερα. Η πατρίδα μου και απανταχού φιλέλληνες τιμούμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση των σκλαβωμένων Ελληνίδων και Ελλήνων. Σήμερα η Ελλάδα τιμά τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της εθνικής μας Ανεξαρτησίας και Δημοκρατίας. 

Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για όλους τους Έλληνες και για όλους εσάς που πιστεύω πως είστε φιλέλληνες.

Ο Εθνικός μας Ύμνος αγαπητοί συνάδελφοι είναι Ύμνος για την Ελευθέρια και την Δικαιοσύνη.

Για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, που δυστυχώς είναι και σήμερα ζητούμενο σε πολλές χώρες του κόσμου, και στην Ευρώπη. Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μάλτα, Ελλάδα, Ιταλία. Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τον Τύπο. 

Και εδώ σήμερα συζητάμε πάλι για την δολοφονία ενός ανθρώπου. 

Μιας γυναίκας δημοσιογράφου που ερευνούσε που εργάζονταν για την αλήθεια. 

Συζητάμε για το αναφαίρετο δικαίωμα στην ζωή. 

Δε γίνεται να μένουμε άπραγοι μπροστά στη φρικτή πραγματικότητα της δολοφονίας ερευνητικών δημοσιογράφων, επειδή βγάζουν στο φως υποθέσεις κυβερνητικής διαφθοράς!

Δε θα σταματήσουμε μέχρι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οι υπεύθυνοι. Και βεβαίως δεν μπορούμε όλοι εμείς απλά να καταγράφουμε. Οφέιλουμε να αναλάβουμε δράση και να πάρουμε μέτρα. 

Οφείλουμε εμείς οι ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου, όλοι ανεξαιρέτως, να στηρίξουμε και να πιέσουμε τα θεσμικά μας όργανα – για ουσιαστική στήριξη κάθε μορφή ερευνητικής δημοσιογραφίας – πολύτιμο σύμμαχό για τη δημοκρατία.

Και η μάχη για την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου είναι μια μάχη για την ψυχή και το αύριο της Ευρώπης που όλοι αγαπάμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί