Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Καταργείται η αλλαγή της ώρας στην ΕΕ;

Την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαρτίου, τελευταία Κυριακή του μήνα, αλλάζει η ώρα σε θερινή και τα ρολόγια πηγαίνουν μια μπροστά.

Στις 3 τα ξημερώματα πρέπει να πάμε τους δείκτες των ρολογιών μας στις 4 πμ. Στις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές, αυτό γίνεται αυτόματα..

Καταργείται η αλλαγή της ώρας στην ΕΕ;

Πάντως, ενδέχεται η φετινή αλλαγή της ώρας να είναι η τελευταία για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρεται, η τελευταία αλλαγή ώρας για όσα κράτη-μέλη θέλουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, θα γίνει φέτος, κατά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα τη θέση του για το συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα να παραμένει «μετέωρη» η απόφαση για το πότε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποκτήσει νομική ισχύ, παρά το «ναι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει ποια μορφή ώρας (χειμερινή ή θερινή) θα επιλέξει.

Σημαντικές συνέπειες από την αλλαγή της ώρας

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι συνέπειες οποιασδήποτε αλλαγής στο υπάρχον καθεστώς θα ήταν πράγματι πολύ σημαντικές. Υπάρχουν τρεις ζώνες ώρας στην ΕΕ, η μεγαλύτερη, αυτή της κεντρικής Ευρώπης, εκτείνεται από την Ισπανία έως την Πολωνία. Σε περίπτωση που καθιερωνόταν μια μόνιμη θερινή ώρα, το χειμώνα στα δυτικά αλλά και στα βορειοδυτικά της ηπείρου το φως θα εμφανιζόταν το πρωί. Στο Βίγκο, στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού, ο ήλιος θα ανέτελλε μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στις 10:01 π.μ., στη Βρέστη της γαλλικής Βρετάνης στις 10:07 π.μ. και στο Έμντεν στη βόρεια Γερμανία στις 9:45 π.μ.

Σε περίπτωση μόνιμης χειμερινής ώρας, το καλοκαίρι δεν θα σκοτείνιαζε μόνο μια ώρα νωρίτερα στη μπυραρία ή στο beach bar. Ο ήλιος θα ανέτελλε επίσης πολύ νωρίς στην ανατολική Ευρώπη. Στο Μπιαλίστοκ στην Πολωνία στις 21 Ιουνίου θα ανέτελλε στις 3:01 π.μ. στη Βαρσοβία στις 03:15 π.μ. και στο Βερολίνο στις 03.44 π.μ.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Σύμφωνα με έρευνα του ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK το 29%  των ανθρώπων στη Γερμανία υποφέρει από προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας από την αλλαγή της ώρας. Αισθάνονται αδύναμοι και κουρασμένοι ή έχουν δυσκολίες στον ύπνο. Το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί