Αν. Ξανθός: Επισφαλής η νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών με covid σε Δαφνί-Δρομοκαϊτειο

Επίσκεψη του Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής 

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» επισκέφθηκε σήμερα ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τη Βουλευτή  Δυτικού Τομέα Χαρά Καφαντάρη.  Στη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων  αναδείχθηκαν  τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΨΝΑ αυτή την περίοδο,  αλλά και οι αυξημένες ανάγκες των νοσηλευμένων ασθενείς και όσων φιλοξενούνται 

σε κοινοτικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους ψυχικά ασθενείς που είναι στην ευθύνη του νοσοκομείου δεν  έχει εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού,  παρότι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, καθώς ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας δεν συμπεριελάμβανε τους χρονίως διαμένοντες σε ψυχιατρικέ δομές . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν  αρκετά κρούσματα  covid-19 σε νοσηλευόμενους αλλά και σε προσωπικό του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι επίσης αναφέρθηκαν και στο μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης του ΨΝΑ η οποία αναμένεται να επιταθεί, εφόσον έχει δρομολογηθεί η συνταξιοδότηση 25 υπαλλήλων χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλεψη πλήρωσης των κενούμενων θέσεων. 

Ο  Ανδρέας Ξανθός και η Χαρά Καφαντάρη πραγματοποίησαν επίσης συνάντηση με την Διοικήτρια του ΨΝΑ κα Δέσποινα Τσαγδή, τον Αν. Διοικητή κο Κωνσταντίνο Δούρο, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της ιατρικής , νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας . Στη διάρκειά της  ενημερώθηκαν για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση και την υπερπροσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικό του νοσοκομείου  με σκοπό την διαχείριση των αναγκών της πανδημίας αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του ΨΝΑ. 

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το «Δρομοκαΐτειο» Ψυχιατρικό Νοσοκομείο  το οποίο είναι διασυνδεδεμένο διοικητικά με το ΨΝΑ, όπου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη ενημέρωση στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου με την συμμετοχή της διοίκησης, εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων, γιατρών, ειδικευομένων και λοιπού προσωπικού. Στο «Δρομοκαΐτειο» η διασπορά  του ιού σε εργαζόμενους  και ασθενείς είναι μεγαλύτερη  και  οι γιατροί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αξιόπιστη   υποστήριξη-νοσηλεία ψυχικά ασθενών με covid-19 σε ένα νοσοκομείο με ελλειμματική στελέχωση της παθολογικής κλινικής,  χωρίς πνευμονολόγο και λοιμωξιολόγο και χωρίς επαρκή εργαστηριακή υποστήριξη πέραν του πρωινού ωραρίου. 

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός τόνισε ότι, με τις  σημερινές συνθήκες που επικρατούν στα 2 ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, είναι τελείως  επισφαλής η νοσηλεία περιστατικών covid και ότι είναι απαραίτητη η διακομιδή τους σε γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και  στελέχωση.  Τέλος, ο κ.Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη να συμπεριληφθούν στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό όλοι οι ψυχικά ασθενείς που διαβιούν  είτε στα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία,  είτε σε στεγαστικές δομές στην κοινότητα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί