ΣΥΡΙΖΑ για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Να διατυπωθούν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία

«Στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να διατυπωθούν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα σαφή μηνύματα προς την Τουρκία πρέπει να είναι:

– Ότι η ΕΕ θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, στηρίζοντας ενεργά, μόνο λύση επανένωσης της νήσου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

– Ότι θα αναπτύσσεται μια ουσιαστική και διευρυμένη θετική ατζέντα με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τελικής επίλυσης των διαφορών με τα δύο  κράτη-μέλη.

– Ότι καθιερώνεται μηχανισμός επιβολής συγκεκριμένων και κλιμακούμενων κυρώσεων που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία επανέλθει στις επιθετικές ενέργειες κατά κρατών-μελών.

– Ότι στο ανωτέρω πλαίσιο, θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, για να τερματιστούν οι εκεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλιστεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου.

– Ότι πρέπει να επανενεργοποιηθεί άμεσα η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ως προς της τουρκικές δεσμεύσεις με παράλληλη, ουσιαστική ευρωπαϊκή στήριξη της Τουρκίας σε οικονομικό επίπεδο και ουσιαστική επανεκκίνηση της διαδικασίας επανεγκατάστασης προσφύγων προς την Ευρώπη.

Σε αυτή τη βάση πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης της Δήλωσης και να προωθηθεί άμεσα ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που να επιμερίζει με δίκαιο τρόπο την ευθύνη, εξέτασης αιτούντων ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων. 

Παράλληλα – με την ευκαιρία της συμμετοχής του Προέδρου Μπάιντεν– πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα καθιέρωσης ενός νέου, πραγματικά ισότιμου στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, τόσο σε σχέση με την Τουρκία, όσο και με την Ρωσία, την Κίνα, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις παγκόσμιες προκλήσεις.      ​

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί