«Έφυγε» η Αιγύπτια συγγραφέας και φεμινίστρια Ναουάλ αλ- Σααντάουι

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η Αιγύπτια φεμινίστρια και συγγραφέας Ναουάλ αλ-Σααντάουι, σθεναρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στον αραβικό κόσμο που φυλακίσθηκε για τις απόψεις της, ενώ ορισμένα έργα της απαγορεύτηκαν.

Η Σααντάουι γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1931 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Κόρη της Ίσιδας» περιέγραψε την ανατροφή της σε μια πατριαρχική κουλτούρα, στην οποία τα κορίτσια υποβάλλονταν σε κακομεταχειρίσεις που περιλάμβαναν παιδικούς γάμους και κλειτοριδεκτομή.

Αφού υποβλήθηκε και η ίδια σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων όταν ήταν μικρό κορίτσι, έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες που έκαναν εκστρατεία κατά της πρακτικής αυτής, ενώ εργαζόταν ως γιατρός το ‘50 και το ‘60.

Αργότερα καταφέρθηκε εναντίον των θρησκευτικών αρχών, των ισλαμιστών και των κυβερνήσεων επειδή υπερασπίζονταν συντηρητικές αξίες και έγραψε δεκάδες βιβλία που μιλούσαν για ταμπού, όπως η σεξουαλικότητα και η πορνεία.

«Αφού ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο… ανακάλυψα ότι τα κορίτσια ανατρέφονται με πολύ παρόμοιο τρόπο – είμαστε όλες στην ίδια βάρκα. Το πατριαρχικό, θρησκευτικό, καπιταλιστικό σύστημα είναι παγκόσμιο», δήλωνε το 2018 στο Thomson Reuters.

Οι απόψεις της Σααντάουι της δημιούργησαν επανειλημμένα προβλήματα με τις αιγυπτιακές αρχές. Απολύθηκε από το υπουργείο Υγείας το ‘70 και φυλακίσθηκε το 1981 αφού επέκρινε τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, λίγο πριν από τη δολοφονία του. Το ‘90 έμεινε για ένα διάστημα στην εξορία αφού δέχθηκε απειλές από ισλαμιστές.

Πολλά από τα βιβλία της, στα οποία περιλαμβάνονται τα «Γυναίκες και Σεξ» και «Το κρυμμένο πρόσωπο της Εύας», μεταφράσθηκαν στο εξωτερικό. Όμως στην Αίγυπτο- όπου την εμφάνιζαν συχνά ως ταραχοποιό που υποστηρίζει δυτικές απόψεις- μερικά από τα βιβλία της καταγγέλθηκαν και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.

Η Ναουάλ αλ-Σααντάουι παντρεύτηκε και πήρε διαζύγιο τρεις φορές και απέκτησε δύο παιδιά, τη συγγραφέα Μόνα Χέλμι και τον σκηνοθέτη Ατίφ Χατάτα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί