Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Επερώτηση για τον αποκλεισμό των περισσότερων επιχειρήσεων από τη μη επιστρεπτέα

Επερώτηση της  Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης ” Για τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου όγκου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία  covid-19 από το πρόγραμμα  μη επιστρεπτέας επιχορήγησης”, κατατέθηκε σήμερα,  προκειμένου να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο του νησιού.

Στην επερώτηση αναφέρονται:

Προς τον κ. Περιφερειάρχη, 

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, που διαχειρίστηκαν οι περιφέρειες, αντίστοιχα και η περιφέρεια Κρήτης, όχι μόνο δεν έδωσε ανάσα στις μικρές επιχειρήσεις, που είναι σε απόγνωση, αλλά ενίσχυσε τις μεγάλες επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας και τον χαρακτήρα και τις προτεραιότητες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. 

Οι αριθμοί αυτοί μιλούν από μόνοι τους:  Από τις (2.377) αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού Π/Υ 60.012.436,03 που εγκρίθηκαν, αναδεικνύεται ότι  με βάση τα κριτήρια – προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, τζίρος κλπ), πετάχτηκαν εκτός προγράμματος οι πιο μικροί, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και με μικρούς τζίρους, που έμειναν μόνο με την ταλαιπωρία και τα έξοδα (από 300 έως 500 ευρώ ήταν το κόστος) για την υποβολή των αιτήσεων.  Ακόμη, απορρίπτονται (557) αιτήσεις ΜμΕ, ως μη παραδεκτές, και (7.995) αιτήσεις συνολικού Π/Υ 199.965.078,68€, που δεν ενισχύονται λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος. 

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην περιφέρεια Κρήτης, δομημένο με κριτήριο τους τζίρους και τον αριθμό των εργαζομένων, πέταξε έξω το μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων, που είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις με χαμηλούς τζίρους και ελάχιστα άτομα προσωπικό. Επιπλέον, με την τελευταία (5η) τροποποίηση της πρόσκλησης, η Ειδική Υπηρεσία άλλαξε τον όρο για το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η δικαιούχος επιχείρηση, αυξάνοντας το ανώτατο πλαφόν από 800.000 € σε 1,8 εκατ. €, ενισχύοντας δηλαδή στην πραγματικότητα τις μεγάλες επιχειρήσεις! 

Σήμερα, αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην εστίαση, τον τουρισμό, τα συναφή επαγγέλματα και άλλοι κλάδοι, δέχονται τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και της λεγόμενης «εξωστρέφειας», πλέον αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Τα χρέη συσσωρεύονται, οι καθημερινές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους διογκώνονται, τα «λουκέτα» έρχονται πιο κοντά. Τα νέα περιοριστικά μέτρα, οι παλινωδίες της κυβέρνησης, το ακορντεόν των lock down, που είναι η άλλη όψη της πολιτικής της επιλογής, να μη θωρακίζει το σύστημα Υγείας, εκθέτουν σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Το προ μηνών 800άρι και τα μισο-δανεικά της «επιστρεπτέας προκαταβολής», για όσους την πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Χαρακτηριστικά, για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το -ούτως ή άλλως χαμηλό- επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μαρτίου – Μάϊου2020. Αν συνυπολογίσουμε, τη φοροεπιδρομή που συνεχίζεται και τους πλειστηριασμούς που απελευθερώνονται, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική. 

Η περιφερειακή αρχή κάτω από το κλίμα δυσαρέσκειας που δημιουργεί η παραπάνω κατάσταση, προώθησε  το πρόγραμμα με τίτλο  Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που όμως είναι ψευδεπίγραφο, αφού μόνο ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων δεν αφορά. Δεν στήριξε τα αιτήματα του κινήματος των μικρών ΕΒΕ που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, από κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμους. Παρακολουθήσαμε μόνο τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις του περιφερειάρχη ότι θα υπάρξει διεκδίκηση για περαιτέρω πόρους και χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης και τις επιστολές του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, για να καταστεί ακατάσχετη και να εξαιρεθεί από τη φορολογία εισοδήματος η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. 

Ζητούμε η περιφέρεια Κρήτης, αν θέλει να στηρίξει πραγματικά τους μικρούς επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στους αντίστοιχους κλάδους,  να κινηθεί σε δύο άξονες: 

1. Να αναζητήσει επιπλέον πόρους ενίσχυσης, αύξηση του προγράμματος αλλά κυρίως να αναπροσαρμόσει τους όρους χορήγησης όπως ο τζίρος και ο αριθμός των εργαζομένων ώστε να ωφεληθούν πραγματικά οι μικρές επιχειρήσεις.

2. Ταυτόχρονα να στηρίξει τα αιτήματα των φορέων των αυτοαπασχολούμενων μικρών ΕΒΕ, μικρών επιχειρήσεων στην εστίαση, στον τουρισμό, τα συναφή και άλλα επαγγέλματα προς την κυβέρνηση:

• Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

• Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

• Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που έτσι και αλλιώς δεν αφορούν την κατανάλωση.

• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα, για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

• Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί