Αποκαλύφθηκε η προβοκάτσια: Από χέρι αστυνομικού η «ορφανή μολότοφ» (βίντεο- έγγραφα)

Κουκούλωμα και συνεργασία με την «Ομάδας Αλήθειας» της ΝΔ η ΕΛ.ΑΣ.

Τεκμήρια και ερωτήματα από την Disinfaux Collective, μια ομάδα έρευνας που κάνει χρήση εργαλείων και μεθοδολογίας ανάλυσης ανοιχτών πηγών και συνδυάζει την ερευνητική δημοσιογραφία, την έρευνα από τα κάτω και την ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού και ανοιχτών δεδομένων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσιεύμα της ιστοσελίδας reportersunited.gr, αφιερωμένο στο έργο της ερευνητικής ομάδας Disinfaux Collective , κρίσιμα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη στη Νέα Σμύρνη -ερωτήματα τα οποία μέχρι αυτή τη στιγμή, παρά τις διαδοχικές απόπειρες επικοινωνίας από το Reporters United, δεν έχουν απαντήσει ούτε η ΕΛΑΣ ούτε η Ομάδα Αλήθειας, ιστοσελίδα που συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία- εγείρονται από τα τεκμήρια που φέρνει στη δημοσιότητα η ανάλυση των δεδομένων.

Κάνοντας χρήση εργαλείων και μεθοδολογίας OSINT (Open Source Intelligence / Ανάλυση Ανοιχτών Πηγών), η ερευνητική ομάδα μελέτησε και συγχρόνισε οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από τα εναέρια μέσα της ΕΛΑΣ αλλά και το βίντεο αυτόπτη μάρτυρα, στο οποίο άτομο που στέκεται κοντά σε διμοιρία της ομάδας ΔΡΑΣΗ φαίνεται να πετάει εμπρηστικό μηχανισμό προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών. Τα τεκμήρια και τα συμπεράσματα της Disinfaux Collective περιέχονται σε βίντεο που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το Reporters United και στην τεχνική έκθεση που το συνοδεύει. Η ανάλυση της ομάδας αφορά τόσο την καταγγελία για τη ρίψη μολότοφ, όσο και μια λεπτομερέστερη προσέγγιση της εναέριας παρακολούθησης και καταγραφής των γεγονότων από την αστυνομία.

Δείτε επίσης: Αστυνομικός πετά μολότοφ στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης; (βίντεο)

Στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται:

Βασικά συμπεράσματα

Από την έκθεση της Disinfaux Collective προκύπτουν μεταξύ άλλων έξι σημαντικά συμπεράσματα:

  1. Το άτομο που πετάει τον εμπρηστικό μηχανισμό «είτε είναι αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ και αποτελεί μέρος της διμοιρίας, είτε βρίσκεται εκεί υπό την επίβλεψή της».
  2. Το άτομο δεν επιστρέφει τον εμπρηστικό μηχανισμό, καθώς «δεν προκύπτει στιγμιότυπο που να απεικονίζει τους διαδηλωτές να ρίχνουν εμπρηστικό μηχανισμό στους αστυνομικούς σε χρόνο πριν από τη ρίψη».
  3. Ο εμπρηστικός μηχανισμός είναι «γυάλινη φιάλη με εύφλεκτο υγρό, τύπου “βόμβα μολότοφ”».
  4. Από το υλικό βίντεο από εναέρια μέσα που έχει αναρτήσει η ΕΛΑΣ στο κανάλι της στο YouTube υπάρχουν τα λεπτά πριν και μετά τη ρίψη του εμπρηστικού μηχανισμού αλλά λείπουν τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της ίδιας της ρίψης.
  5. Από την ανάλυση των κτηρίων της περιοχής, σύμφωνα με τις συντεταγμένες του βίντεο, το βίντεο που δημοσίευσε η Ομάδα Αλήθειας στο twitter προέρχεται από εναέριο μέσο. Με δεδομένο ότι εκείνη την ώρα επιχειρούσαν σε αυτήν ακριβώς την περιοχή εναέρια μέσα (drone, κλπ) της ΕΛΑΣ, τίθεται το εύλογο ερώτημα διαρροής ευαίσθητου υλικού από την ΕΛΑΣ προς την Ομάδα Αλήθειας.
  6. Μόνον η ΕΛΑΣ και η Ομάδα Αλήθειας μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη – αλλά και οι δύο ως αυτή τη στιγμή δεν έχουν απαντήσει στα ερωτήματα του Reporters United.

Η Disinfaux Collective λέει στο Reporters United: «Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι πολίτες και φωτορεπόρτερ συνεχώς καταγγέλλουν πως δέχτηκαν απειλές από αστυνομικούς ώστε να μη καταγράφουν περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η συγκεκριμένη έκθεση θέλει να αναδείξει πως όχι μόνο ότι το δικαίωμα της καταγραφής της αστυνομίας από τους πολίτες θα έπρεπε να προστατεύεται, αλλά και πως όταν αυτά τα περιστατικά βγαίνουν στο φως, η πληροφορία που τελικά η ίδια η ΕΛΑΣ δημοσιεύει είναι τουλάχιστον ελλιπής».

Η κολεκτίβα επιχειρεί να εισαγάγει στην Ελλάδα μια μεθοδολογία, στο πρότυπο ερευνητικών ομάδων του εξωτερικού, η οποία συνδυάζει την ερευνητική δημοσιογραφία, την έρευνα από τα κάτω και την ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού και ανοιχτών δεδομένων.

Υλικό από drone της ΕΛΑΣ στην Ομάδα Αλήθειας;

Την ίδια μέρα, ο λογαριασμός «Ομάδα Αλήθειας» στο twitter δημοσίευσε βίντεο παρουσιάζοντας διαδηλωτές στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με τη λεζάντα «αυτό το μπάχαλο θέλει να επιβάλλει η αριστερά».

Η έρευνα της Disinfaux Collective συμπεραίνει ότι το βίντεο προέρχεται από εναέριο μέσο, καθώς από τις συντεταγμένες που παρουσιάζεται στο βίντεο της Ομάδας Αλήθειας προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο ή κτίριο που να προσφέρει αρκετά υψηλό σημείο λήψης.

Αναλυτικά η τεχνική έκθεση της Disinfaux Collective ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί