Προς μερική χαλάρωση lockdown από το Σαββατοκύριακο – Τα βήματα της άρσης των μέτρων

Αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας στο Σαββατοκύριακο – Τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός δήμου, το λιανεμπόριο και τα σχολεία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown, την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN, την Τετάρτη, λέγοντας ότι “οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των επομένων 48 ωρών”.

Το μείγμα της άρσης στοχεύει στην οικονομία και στην κοινωνία, με την κόπωση των πολιτών -από τη μία- και την πίεση στο σύστημα Υγείας, εξαιτίας του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων και διασωλήνωμένων -από την άλλη-, να συνθέτουν έναν δύσκολο γρίφο. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη σημειώθηκε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ με 3.456 μολύνσεις και 630 διασωληνωμένους. Πολλά θα καθορίσει η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή.

Τα βήματα της άρσης των μέτρων

Το σχέδιο για το άνοιγμα προβλέπει σταδιακά βήματα, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας ώστε η απαγόρευση να ξεκινά στις 21:00 αντί για τις 19:00 που ισχύει τώρα.

Πιθανή είναι και η άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα η άθληση, καθώς είναι πιθανόν να επιτραπεί στους πολίτες να μετακινούνται και σε άλλες περιοχές εκτός του δήμου τους προκειμένου να αθληθούν.

Ως προς την οικονομική δραστηριότητα, μελετάται να επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής από Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Στον σχεδιασμό είναι και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τις πληροφορίες να το προσδιορίζουν στις 29 Μαρτίου ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η την χρήση του 13032 και οι αγορές με click away.

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, ο στόχος είναι να γίνει στις 5 Απριλίου, αλλά η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί, όπως ανέφερε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προαναγγέλλοντας την παράταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Πάντως, ο τρόπος και ο χρόνος άρσης των περιοριστικών μέτρων διχάζει τους ειδικούς.

Ιωαννίδης: “Ναι” σε άνοιγμα εστίασης και σχολείων

Ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε σχετικά: “Είχα πολλές επιφυλάξεις για το lockdown. Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί. Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό”, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης σχετικά με το πώς λειτουργεί το lockdown.

Μιλώντας για το ποιο πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, ο ίδιος είπε ότι “μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες”.

Παπαϊωάννου: Οχι στην άρση lockdown

Στον αντίποδα, αρνητικός στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης των περιοριστικών μέτρων αυτή την στιγμή είναι ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Μιλώντας στο Open ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψε την Τετάρτη η χώρα και είπε πως είτε κάτι δεν γίνεται σωστά είτε ευθύνονται οι μεταλλάξεις για τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται.

“Η αύξηση των κρουσμάτων ανταποκρίνεται και στην αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Έχουμε διασπορά στην κοινότητα και κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος. Άρα είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η πίεση αρχίζει να γίνεται και στη Θεσσαλονίκη δυνατή. Για αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε για την οποιαδήποτε ελάφρυνση των μέτρων” ανέφερε.

Χαρακτήρισε, τέλος, κρίσιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Τρίτης και της Τετάρτης στα λύματα της Θεσσαλονίκης τα οποία και θα δείξουν αν συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου ή οδηγούμαστε σε μια επιπέδωση της κατάστασης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί