Διαδικτυακή συνάντηση των Ελληνικών Περιφερειών μελών της Ένωσης AREPO για την στρατηγική της υποχρεωτικής επισήμανσης των τροφίμων

Διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των Ελληνικών Περιφερειών, μελών της Ένωσης AREPO, όπου υπήρξε ενημέρωση-συζήτηση για το θέμα της επιχειρούμενης από την Ε.Ε. υποχρεωτικής επισήμανσης των τροφίμων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm 2 Fork).
Η  πρόεδρος της Ένωσης AREPO και συντονίστρια της συνάντησης Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, ενημέρωσε αναλυτικά τα συμμετέχοντα μέλη σχετικά με τις εισηγήσεις, τις αποφάσεις και τις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας AREPO προς την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., κάνοντας παράλληλα αναφορά στην διαδικασία  που έχει ακολουθηθεί για την διαχείριση του θέματος.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσίασε τα Υφιστάμενα Συστήματα Επισήμανσης Τροφίμων στην Ε.Ε. ενώ ο Γενικός Δ/ντής Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς,  επεσήμανε την ιδιαιτερότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων, τη σημαντική διατροφική τους αξία, παράλληλα με το χαμηλό περιβαλλοντικό και ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Τα μέλη των Ελληνικών Περιφερειών που συμμετείχαν εξήραν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και υποστήριξαν τη θέση της, εκφράζοντας παράλληλα τον έντονο προβληματισμό τους για το νέο επιχειρούμενο τρόπο επισήμανσης και στο κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει το εμπορικό προφίλ των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα ευελιξίας, ως πιστοποιημένα και καταχωρημένα προϊόντα στον ευρωπαϊκό κατάλογο. Στο τέλος της ενημερωτικής συνάντησης, η Πρόεδρος της Ένωσης AREPO κα. Χουδετσανάκη, επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για διαμόρφωση μιας κοινής θέσης της Ένωσης και κάλεσε τις Ελληνικές Περιφέρειες να συστρατευτούν ώστε η υποβαλλόμενη πρόταση της Ομάδας AREPO, να υποστηριχθεί ομόφωνα και στη Γενική Συνέλευση το Μάρτιο του 2021. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί