Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Αίτημα κατατέθηκε σήμερα από τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης για την έκτακτη σύγκλησή του, ενόψει της διεξαγωγής της εξ αναβολής δίκης σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΑΣ Σητείας, στο οποίο  περιλαμβάνεται η κατάπτυστη, απαράδεκτη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της Ένωσης, της Τράπεζας Πειραιώς και των επενδυτών, για τη μη εξόφληση -επί της ουσίας- της οφειλής της Ένωσης προς τους πρώην εργαζόμενους, οφειλή που αγγίζει τα 1.800.000 €. 

Στο αίτημα αναφέρεται:

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης ζητούμε την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς τις επόμενες μέρες διεξάγεται η εξ’ αναβολής δίκη στο πολυμελές πρωτοδικείο Λασιθίου, σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΑΣ Σητείας.  

Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να συνεδριάσει για : 

  •  Να καταδικάσει την κατάπτυστη, απαράδεκτη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της Ένωσης, της Τράπεζας Πειραιώς και των επενδυτών, για τη μη εξόφληση -επί της ουσίας- της οφειλής της Ένωσης προς τους πρώην εργαζόμενους, οφειλή που αγγίζει τα 1.800.000 € και προβλέπεται κούρεμα 80% των δεδουλευμένων αποδοχών και απόδοση άτοκα σε 20 ετήσιες δόσεις (έως το 2040!), ενώ οι αποζημιώσεις απόλυσης θα αποδοθούν άτοκα σε 10 ετήσιες δόσεις (έως το 2030!).
  • Να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους, ώστε το σχέδιο εξυγίανσης να μην τα συμπεριλάβει με τη νέα πρόταση, αλλά να αποδοθούν όλα με βάση τη συμφωνία του 2016.

Τα παραπάνω αφορούν οικογένειες της Σητείας που ξεπερνούν τα 300 άτομα. Οι επενδυτές και νόμιμοι «τοκογλύφοι» κλέβουν τον ιδρώτα τους και στηριγμένοι στο νομοθετικό πλαίσιο, που τους δίνει το δικαίωμα, τους πετάνε κυνικά ένα ξεροκόμματο στο όνομα της διάσωσης της ΕΑΣ, την οποία  μετατρέπουν σε ΑΕ, για να συνεχίσει να ξεζουμίζει τους εργάτες, τους υπαλλήλους και την μικρομεσαία αγροτιά της Σητείας.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης που συμφώνησαν «εν κρυπτώ», οι συμβαλλόμενοι ΕΑΣ Σητείας, Τράπεζα Πειραιώς και επενδυτές προβλέπει επίσης προνομιακή μεταχείριση της τράπεζας, η οποία ακόμα και αυτά που «χάνει» ως τόκους θα τα πάρει από τον πελάτη της τα επόμενα χρόνια. Είναι πρόκληση ότι ακόμα και αυτή η διευθέτηση θα γίνει σε 15 έτη ενώ των εργαζομένων σε 20 άνισες ετήσιες δόσεις.

Είναι τεράστια η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που διαμόρφωσαν μαζί με την ΕΕ (μέσω των «εκσυγχρονισμών» της στρατηγικής της ΚΑΠ) το νομοθετικό πλαίσιο που της τελευταίας δεκαετίας, το οποίο πριμοδοτεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δρουν στον πρωτογενή τομέα, σε βάρος των παραγωγών και των οικογενειών τους. 

Η πολυδιαφημισμένη αυτή σύμπραξη-Ανώνυμη Εταιρεία όχι μόνο δε «στοχεύει στην σωτηρία της Ένωσης», αλλά επιπλέον κανένα όφελος δεν θα φέρει στον Σητειακό ελαιοπαραγωγό: οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν στα τάρταρα και τα μετάλλια μαζί με τα κέρδη στις τσέπες των μεγαλο-επιχειρηματιών! 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί