«Ένα τεράστιο έγκλημα συντελείται με υπογραφή ΝΔ»

Η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης Χάρη Μαμουλάκη στη Βουλή για το ν/σ κύρωσης της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός»

Σε υψηλούς τόνους και ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση στη Βουλή του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης, Βουλευτή ΣΥΡΙΖ​Α-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη κατά τη συζήτηση του ν/σ κύρωσης της σύμβασης της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που πηγάζουν από το Σύνταγμα, αναφορικά με την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη σύμβαση τις καταστρατηγεί, στα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη διένεξη με την εταιρεία El Dorado Gold, η οποία είχε ως επίκεντρο το ίδιο το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, τονίζοντας: «Η εν λόγω εταιρεία είχε υπογράψει μια σύμβαση με την οποία ήταν υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο επεξεργασίας των συμπυκνωμάτων χρυσού σε καθαρό μέταλλο σεβόμενη την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας μας. Η εταιρεία άσκησε για 17 χρόνια παρελκυστική πολιτική, αρνούμενη να υλοποιήσει το προβλεπόμενο επενδυτικό της σχέδιο και στην συνέχεια ξεκίνησε να προτείνει μεθόδους επεξεργασίας οι οποίες δεν είχαν εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο χωρίς ανεπίτρεπτες, για ευρωπαϊκή χώρα, περιβαλλοντικές βλάβες».

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέκρινε την Κυβέρνηση της ΝΔ ότι «ξεπλένει» την εταιρεία από τη συστηματική παραβίαση της προηγούμενης σύμβασης, όπως επίσης και για την τακτική της να δεχθεί ότι πρέπει το ελληνικό κράτος να αποζημιώσει την εταιρεία αν η ίδια για δικούς τις λόγους θελήσει να φύγει, αν αλλάξει η περιβαλλοντική νομοθεσία, επειδή π.χ. αλλάξουν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, ή αν οι εργαζόμενοι ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία.

Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης με το σημερινό έκτρωμα κάνετε κάτι ανήκουστο. Δεσμεύετε τη χώρα λέγοντας ότι η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τον μονόδρομο της πλήρους υποταγής στις παράλογες απαιτήσεις μιας πολυεθνικής. Δεσμεύετε δηλαδή τον ελληνικό λαό. Δεσμεύετε την Πολιτεία να ψηφίζει τους νόμους που η εταιρεία θα επιβάλει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, θα πρέπει να την πληρώσει. Η ίδια η σύλληψη της σύμβασης, έχει από μόνη της έναν αέρα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι νόμοι και οι πρακτικές σας μυρίζουν μπανανία, θυμίζουν αποικιακού τύπου συμβάσεις του παρελθόντος. Η El Dorado Gold, σαν νέα Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, θα μπορεί στο μέλλον να υπαγορεύει στην χώρα μας την νομοθεσία σε πλήθος θεμάτων, όπως το περιβαλλοντικό δίκαιο, το μεταλλευτικό κώδικα ή και το εργατικό δίκαιο, επ’ απειλή πλήρους αποζημίωσης. Σήμερα πράγματι γράφετε ιστορία. Με την παρούσα σύμβαση δημιουργείται η πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη στη χώρα και η πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Ευρώπη. Απέναντι σας δεν θα βρείτε μόνο τα κόμματα τις αντιπολίτευσης που σήμερα σύσσωμα σας κατακεραυνώνουν. Απέναντι σας, για το σημερινό σας έγκλημα θα βρείτε, τον Λαό, το Σύνταγμα και την Ευρώπη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί