Πλήρης ασφυξία στο ΕΣΥ: Στον «αέρα» έως και πολυτραυματίες – Περιστατικά εμφραγμάτων σε φορεία

Χωρίς αναγκαία θεραπεία μένουν βαριά νοσούντες από ασθένειες που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε τα δημόσια νοσοκομεία σε ασφυξία. Με τους διασωληνωμένους ασθενείς και τις ανάγκες για κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ν’ αυξάνονται διαρκώς, η κυβέρνηση προχωρά εσπευσμένα στη μετατροπή των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας, σε νοσοκομεία τα οποία θα περιθάλπουν αποκλειστικά περιστατικά κορονοϊού.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί αυτό του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» το οποίο θα πρέπει να έχει εκκενωθεί μέχρι το προσεχές Σάββατο ώστε να χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr το συγκεκριμένο νοσοκομείο, ως ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, διαθέτει ειδικό τομέα αντιμετώπισης τραύματος, στον οποίο καθημερινά περιθάλπονται δεκάδες πολυτραυματίες, προερχόμενοι κυρίως από τροχαία. Μέχρι σήμερα και δεδομένου ότι ήδη πολλές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου χρησιμοποιούνταν για περιστατικά κορονοϊού, πολλοί πολυτραυματίες παρέμεναν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, με τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή τους να είναι προφανείς.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς ωστόσο, με δεδομένη την απόφαση να νοσηλεύει το νοσοκομείο μόνο ασθενείς Covid, θα πρέπει να μετακινηθούν. Επιπλέον, νέα σοβαρά περιστατικά δεν θα μπορούν να μεταφερθούν στον «Ερυθρό Σταυρό» ο οποίος διαθέτει το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό για τη περίθαλψή τους. Γιατροί του νοσοκομείου διερωτώνται ευλόγως, τι θα απογίνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, για την περίθαλψη των οποίων απαιτείται ο συντονισμός γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, τις οποίες διαθέτει ο «Ερυθρός Σταυρός».

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ακόμη και η μονάδα βραχείας νοσηλείας του νοσοκομείου, στην οποία νοσηλεύονταν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του documentonews.gr, την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η μετατροπή σε μονάδα Covid της μονάδας εμβολισμών του ακτινολογικού τμήματος. Τούτο, όπως πληροφορείται το documentonews.gr συνέβη διότι αποτελεί τη μοναδική τέτοια μονάδα στην Αθήνα, η οποία θα συνεχίζει να λειτουργεί εντός του «Ερυθρού Σταυρού» με πέντε κλίνες.

Περιστατικά εμφράγματος σε φορεία

Εκτός του «Ερυθρού Σταυρού» η εκκένωση του οποίου αποφασίστηκε εντελώς ξαφνικά την Τετάρτη, 17 Μαρτίου φημολογείται έντονα και η εκκένωση του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο προσφέρει θεραπεία σε πάνω από 100 καρκινοπαθείς. Προς το παρόν, όπως πληροφορείται το documentonews.gr τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο δεδομένης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, ώρα κατά την οποία γραφόταν το παρόν ρεπορτάζ, 53 ασθενείς με κορονοϊό σε σοβαρή κατάσταση βρίσκονταν εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Ο αριθμός των νοσούντων από διάφορες παθήσεις οι οποίοι αναζητούν κρεβάτι σε ΜΕΘ ξεπερνά μέχρι ώρας τους 130.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεσή μας, στο νοσοκομείο ΚΑΤ είναι διαθέσιμες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ από τις συνολικά 51. Στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, Γεννηματάς, Ελπίς, ΝΜΙΤΣ, Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Αττικό, Τζάνειο και Ασκληπιείο, δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ. Στο Ιποκκράτειο νοσοκομείο, επίσης δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Τέλος στο νοσοκομείο Σωτηρία υπάρχουν μόλις οκτώ κενά κρεβάτια.

Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καταγγέλλει αυτή την ώρα ότι γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά και θεραπευτικά κριτήρια.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρονται στο documentonews.gr, χαρακτηριστική του αδιεξόδου είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου νοσηλεύονται περίπου 60 περιστατικά κορονοϊού, ενώ έξι ασθενείς Covid νοσηλεύονται, εν αναμονή εύρεσης κρεβατιού σε ΜΕΘ, στην καρδιολογική μονάδα. Την ίδια ώρα, τα διασωληνωμένα γενικά περιστατικά, έχουν μεταφερθεί στη μονάδα αυξημένης φροντίδας, ενώ τρεις σοβαρά ασθενείς παραμένουν σε φορεία. Κατά πληροφορίες πρόκειται για περιστατικά εμφράγματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί