«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»: Έκκληση στους γιατρούς από τον Κικίλια, αλλιώς επίταξη εντός 48 ωρών

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, προχώρησε σε «έκκληση» προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ, προχωρώντας ωστόσο και στην προειδοποίηση πως αν στις επόμενες 48 ώρες «διακόσιοι γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Επιβεβαιώνεται σήμερα με τα 3.465 κρούσματα covid-19 ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και πρόσθεσε: «Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία».

Αμέσως μετά την έκκληση αυτή, πρόσθεσε: «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Η  ενημέρωση από το υπ. Υγείας για την πανδημία

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι  όλη η Ελλάδα γίνεται  ενιαία υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά.

Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού,  είπε ο υπουργός, ενώ υποστήριξε ότι σήμερα στην Αττική λειτουργούν  381 κλίνες ΜΕΘ covid  και 2.961 απλές  κλίνες. «Το χειρότερο σενάριο ακολούθησε η διασπορά της νόσου», είπε ο υπουργός, που πρόσθεσε ότι ο ιδιωτικός τομέας «παραχωρεί» 550 κλίνες. κατά τον υπουργό, συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650.  Ανακοίνωσε ότι το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε covid  ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ. «Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του», υποστήριξε ο Β. Κικίλιας.

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: «Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ»

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ανέφερε ότι σε ένα χρόνο covid οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές. Τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid υποστήριξε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες. Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας, είπε ο κ. Παπαευσταθίου. Παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί