«Άμεση ανάγκη στήριξης των μισθωτών σχολικών κυλικείων»

Τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μισθωτές σχολικών κυλικείων, φέρνουν στη βουλή, με ερώτησή τους, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, 39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Οι μισθωτές σχολικών κυλικείων, βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται ζοφερό, καθώς ο κλάδος τους αποτελεί έναν από τους κλάδους που έχει θιγεί και θα θιγεί ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς να έχει λάβει μέχρι στιγμής επαρκή και έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση.

Κάποιοι, λιγοστοί Δήμοι της χώρας λειτουργώντας αυτοβούλως, δέχθηκαν να στηρίξουν τα αιτήματά τους, όπως τη μείωση κατά 50% των ενοικίων για τα επόμενα δύο χρόνια και την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης που λήγουν, για ακόμη δύο χρόνια σε όσους το επιθυμούν. Τα μέτρα αυτά αφορούν ένα μικρό ποσοστό μισθωτών σχολικών κυλικείων και δεν αφορούν το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου.

Τα σχολικά κυλικεία βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας από τις 10 Μαρτίου 2020, με μικρά διαλείμματα λειτουργίας, της τάξης των 10 και 20 ημερών. Συνολικά και κατά μέσο όρο, τους τελευταίους 12 μήνες, έχουν εργαστεί 50 ημέρες. 

Σύμφωνα με τους ίδιους τους μισθωτές σχολικών κυλικείων οι 8.500 μικρές επιχειρήσεις, τα σχολικά κυλικεία, για την διάρκεια των 12 μηνών, έλαβαν μόλις 1334 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ο επαγγελματίες αυτοί, που βρίσκονται κοντά στην σχολική κοινότητα και φροντίζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις να κρατούν σε  υψηλό επίπεδο  τις υπηρεσίες παροχών τους, ακολουθώντας πιστά την κείμενη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμα τους, αλλά και τους υγειονομικούς κανόνες, βρίσκονται σήμερα, όπως συνέβη και κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, εντελώς ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι.

Μετά από 7 μήνες αναστολής λειτουργίας τους, νομοθετήθηκε έκπτωση 40% στα μισθώματα που καταβάλλονται στους οικείους δήμους και είναι απορίας άξιο, με ποια έσοδα θα μπορέσουν να καταβάλλουν το υπόλοιπο 60%.

Τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών στις 11/3/2021 και βάσει του άρθρου 29 του 4772/21, περιλαμβάνουν επιδότηση παγίων εξόδων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, ωστόσο η προϋπόθεση της απασχόλησης ενός τουλάχιστον εργαζόμενου, αποκλείει τα σχολικά κυλικεία, καθώς πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενων ειδικών κοινωνικών κατηγοριών μάλιστα (πολύτεκνοι, μονογονείς). 

Ο κλάδος οδεύει προς ολική κατάρρευση. Οι δε μισθωτές σχολικών κυλικείων είναι στην πλειοψηφία τους ειδικές κοινωνικές κατηγορίες (π.χ. πολύτεκνοι, μονογονείς, κ.λ.π.) και οι επιχειρήσεις τους έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, τόσο μεγάλο διάστημα που βάσει του πραγματικού χρόνου λειτουργίας τους, λόγω των συνθηκών, είναι σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν οι πάγιες υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για το αν οι αρμόδιοι Υπουργοί προτίθενται να απαλλάξουν τους μισθωτές σχολικών κυλικείων από τα μισθώματα, επιδοτώντας τους Δήμους για την απώλεια των εσόδων που αντιστοιχούν σε αυτά, καθώς και αν θα λάβουν πρόσθετα μέτρα, ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά ο κλάδος των μισθωτών σχολικών κυλικείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί