Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca – Αναστολή εμβολιασμών σε 15 χώρες

Ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής των εμβολιασμών εξετάζει η Ελλάδα

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τις νέες αναφορές επικίνδυνων θρομβώσεων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής των εμβολιασμών εξετάζει η Ελλάδα

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Π. Παναγιωτόπουλος μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το ερώτημα της ολιγοήμερης διακοπής θα συζητηθεί σήμερα.

Το θέμα των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca θα τεθεί σήμερα επί τάπητος και από την συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, δήλωσε, ότι «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό» επισημαίνοντας πως δεν όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε

Με το ερώτημα της ολιγοήμερης διακοπής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών και στην Ελλάδα. Αν και μέχρι σήμερα η θέση της Επιτροπής και του υπουργείου Υγείας ήταν ότι η χώρα μας θα πάρει αποφάσεις ανάλογα με τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το κύμα αναστολών στη χρήση του εμβολίου σε άλλες χώρες, θέτει επί τάπητος το ερώτημα αναστολής και στη χώρα μας.

Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία σταματούν το Astrazeneca – Αναστολή εμβολιασμών σε 15 χώρες

Την ίδια στιγμή και η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Νωρίτερα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ακολούθησαν το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και αρκετών άλλων αναστέλλοντας τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για θρόμβους αίματος σε ορισμένους ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ως «προφύλαξη» και μετά από συμβουλή της εθνικής αρχής για τα εμβόλια, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων. Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

Λίγη ώρα αργότερα και  ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου «παγώνει» για προληπτικούς λόγους εν αναμονή αξιολόγησης από τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται την Τρίτη. Ο κ. Μακρόν επεσήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει εκ νέου» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Από τη δική του μεριά, ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Νωρίτερα,  σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει χθες Κυριακή και η Ολλανδία, ενώ την αρχή είχε κάνει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Δανία και ακολούθησαν η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργιο και η Λετονία.

Παράλληλα,  η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής πως μια 60χρονη πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, καθώς εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα, όπως  χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί