Παγκόσμια ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca: Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία αναστέλλουν τη χρήση του

Η Ιταλία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προστίθεται στη λίστα των εννέα χωρών που αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται. Συγκεκριμένα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα.

Λίγο νωρίτερα Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν επίσης την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε την αναστολή “για προληπτικούς λόγους”. Ο Μακρόν επισήμανε πως “ελπίζει να ξαναξεκινήσει” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”.

Στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση της αναστολής μετά τη σύσταση από το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ (PEI), ως προληπτικό μέτρο, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το Spiegel. Η σύσταση του Ινστιτούτου γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές για παρενέργειες και τα περιστατικά θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει “αν και πώς τα νέα ευρήματα θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου” σημειωνόταν στο δημοσίευμα του Spiegel ενώ τόσο Γαλλία όσο και Ιταλία ανακοίνωσαν πως έλαβαν την απόφαση αυτή εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης του ΕΜΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι “καθαρά προληπτικό μέτρο” , τονίζοντας ότι η απόφαση “δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική”

“Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό”, τόνισε ο Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ενώ ανέφερε ότι στη Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος” εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου “εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. “Περιμένουμε την διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα”, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, συμπλήρωσε ο κ. Σπαν. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την σημασία αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει πόσοι εμβολιασμοί χρειάζεται τώρα να αναβληθούν.

Σημειώνεται πως έχουν ανασταλεί οι εμβολιασμοί σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Βουλγαρία, ενώ πριν από λίγες ημέρες, στις 12 Μαρτίου, και η Ταϊλάνδη ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών συνολικά στις δέκα. Σύμφωνα με τους FT, η Ταϊλάνδη ανέστειλε τον δημόσιο εμβολιασμό του πρωθυπουργού της με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, αφού τρεις ευρωπαϊκές χώρες -αρχικά- ανέστειλαν τον εμβολιασμό λόγω υγειονομικών ανησυχιών.

Αυτό παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η εταιρεία η ίδια επιμένουν ότι το εμβόλιο των δύο δόσεων είναι ασφαλές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο. Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό». «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τη χρήση του στην εκστρατεία εμβολιασμών. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ». «Ο MHRA (ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων) είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών. Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται σε τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία» επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Νορβηγία: Πέθανε υγειονομικός που είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτήν τη φάση.

Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί