Η Ευρώπη «αγάπησε» το Sputnik V

Σύντομα, όπως όλα δείχνουν, οι ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιάζονται και με το ρώσικο εμβόλιο. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μη δυτικής προέλευσης παρασκευάσματα κατά του κορονοϊού.

Η αγωνία των ευρωπαϊκών κρατών να εμβολιάσουν γρήγορα τον πληθυσμό κατά του Covid-19 δείχνει να βάζει στην άκρη το διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας ανοίγοντας το δρόμο για την έλευση του ρώσικου εμβολίου Sputnik V.

Το ρωσικό Κρατικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε συμφωνία με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την παραγωγή του μετέδωσε το sputniknews αν και ακόμα επισήμως δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανακοινώσεις από τα παραπάνω κράτη μέλη της ΕΕ.

«Το RDIF έχει ήδη φτάσει σε συμφωνίες με εταιρείες από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την έναρξη παραγωγής του Sputnik V. Για την ώρα υπάρχουν επιπλέον συζητήσεις για την ώθηση της παραγωγής στην ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη προμήθειας του Sputnik V στην ευρωπαϊκή αγορά μόλις δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Εργαζόμαστε ενεργά με τον EMA στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης. Επίσης, το RDIF και οι συνεργάτες είναι έτοιμοι να αρχίσουν προμήθειες σε εκείνες της χώρες της ΕΕ που αναγνωρίζουν ανεξάρτητα το Sputnik V» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κίριλ Ντμιτρίεφ.

Νωρίτερα, το Reuters αποκάλυπτε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξέταζαν την έναρξη συζητήσεων με το RDIF, το οποίο έχει την ιδιοκτησία του εμβολίου.

Οι Βρυξέλλες έχουν επικριθεί για την αργή διάθεση εμβολίων στα κράτη μέλη σε μια εποχή που το η Βρετανία (τέως μέλος) χαλαρώνει τους περιορισμούς καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού της αυξάνεται.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με έξι δυτικούς κατασκευαστές εμβολίων και ξεκίνησε συνομιλίες με δύο ακόμη. Έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια μέχρι στιγμής, αλλά οι δυσλειτουργίες παραγωγής έχουν επιβραδύνει την εκστρατεία εμβολιασμού και ορισμένα κράτη μέλη αναζητούν τις δικές τους λύσεις.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν ήδη αγοράσει το ρώσικο εμβόλιο, η Τσεχία ενδιαφέρεται και ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Ιταλία σκέφτεται να βάλει μπροστά την παραγωγή των συγκεκριμένων εμβολίων σε ένα εργοστάσιο κοντά στη Ρώμη.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες με τους κατασκευαστές εμβολίων, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν ήταν υποχρεωμένη να ξεκινήσει συνομιλίες με τους υπεύθυνους παραγωγής του Sputnik V, ακόμη και αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει το εμβόλιο.

Εάν το Sputnik V ενταχθεί στο οπλοστάσιο εμβολίων της ΕΕ θα είναι ένας διπλωματικός θρίαμβος για τη Ρωσία η οποία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας και την παρέμβασή της στην ανατολική Ουκρανία, γράφει το Reuters.

Έως σήμερα το Sputnik V έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση σε 50 χώρες. Τον Φεβρουάριο, η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως που καταχωρήθηκε κατά του κορονοϊού. Η Σλοβακία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Σαν Μαρίνο και η Βόρεια Μακεδονία ακολούθησαν.

Στις αρχές Μαρτίου, το RDIF ανακοίνωσε ότι θα μπορέσει να προμηθεύσει το εμβόλιο για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί