Ο φακός του Μανόλη Πρινιανάκη στα Αποκριγιώματα της Γέργερης

ΜΕΤΑμορφή –  Έκθεση φωτογραφίας από τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Το λατρευτικό έθιμο του Αποκριγιώματος που πραγματοποιείται επί σειρά ετών στη Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας- παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου με τη  μορφή  διαδικτυακής έκθεσης που φέρει τον τίτλο ΜΕΤΑμορφή, μέσα από το φακό του Μανώλη Πρινιανάκη. Παρακολουθείστε την έκθεση εδώ:

Η φωτογραφική έκθεση παρουσιάζει τα «Αποκριγιώματα» δρώμενα της Γέργερης κάθε Καθαρά Δευτέρα, διονυσιακά έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, όπως αυτά αναβιώνονται με σεβασμό στην παράδοση. Ο φωτογραφικός φακός του Μανόλη Πρινιανάκη εστιάζει στην εξιστόρηση της παραδοσιακής αυτής γιορτής με τρόπο καλλιτεχνικό και άμεσο. «Η δύναμη του φωτογράφου  ο οποίος μπαίνει μέσα στο δρώμενο και γίνεται ένα με αυτό είναι τεράστια αν αναρωτηθεί κανείς την ευθύνη που φέρει απέναντι στις επόμενες γενιές που θα γίνουν κοινωνοί του έργου του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει προλογικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου Πάνος Μαματζάκης.

Την έκθεση επιμελείται η Διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης  Χρυσή Βαθιανάκη. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικτυακών αποκριάτικων δράσεων του Δήμου Μαλεβιζίου.Στην φωτογραφική έκθεση παρουσιάζονται οι ενότητες: Οι Βαρελοφρόνοι, ο Αρκουδιάρικος χορός, Το Όργωμα και η Σπορά, ο Γάμος, η Βάφτιση, η Κηδεία, η Καμήλα, οι Στρατιώτες, τα Μαϊμούνια, οι Φασκομηλάδες της Νυβρίτου και οι Φιλοξενούμενοι.

Η λέξη «αποκριγιώματα» προέρχεται από το ρήμα «αποκριγιώνω» που σημαίνει  σταματώ την κατανάλωση κρέατος. Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και μαζί και της νηστείας που φέρει την αποχή από το κρέας. Την ημέρα εκείνη αναβιώνουν στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης τα  μοναδικά σε ομορφιά και σε πολιτισμική αξία έθιμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί