Το Ηράκλειο είπε «όχι» στο αστυνομικό κράτος και την καταστολή (Φωτο)

Το «παρών» έδωσαν σήμερα πολίτες του Ηρακλείου στο κάλεσμα σε συγκέντρωση υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων που απηύθυναν Αριστερές Συλλογικότητες.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο κάλεσμα αναφερόταν:

Στους λαϊκούς αγώνες η διέξοδος

Ηρακλειώτες/ισσες

      Γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς έντασης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής. Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει, όχι μόνο την δολοφονική της ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να κρύψει την βαθιά αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της, με την ένταση της καταστολής, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Πρόσφατο παράδειγμα, το νέο όργιο αστυνομικής βίας στη Ν. Σμύρνη, επιθέσεις με μηχανάκια, κρότου λάμψης, χημικά που έπνιξαν τους κατοίκους της γειτονιάς, προσαγωγές και συλλήψεις αντιμετώπισε το βράδυ της Τρίτης 9/3 την πορεία των χιλιάδων διαδηλωτών που καταδίκασαν την αστυνομική βία, τον ξυλοδαρμό, τις συλλήψεις και τα πρόστιμα σε κατοίκους της Ν. Σμύρνης την Κυριακή 7/3. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν συνέχεια της ωμής βίας, που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς καταστολής το προηγούμενο διάστημα, σε όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική της (πρυτανεία ΑΠΘ, πανεκπαιδευτικά, συλλαλητήρια υπεράσπισης δημοκρατικών δικαιωμάτων κλπ). Θέλει, με τον τρόπο αυτό, να τρομοκρατήσει κάθε πολίτη για να μην εκφράσει τις αγωνιστικές του διαθέσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της παιδείας, της υγείας.

     Όλα αυτά σε μια περίοδο που η πανδημία θερίζει φτάνοντας τους 7000 νεκρούς χωρίς ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και το ΕΣΥ να είναι απαξιωμένο. Με τον εργασιακό μεσαίωνα να κλιμακώνεται και να αποτελεί την «σύγχρονη» πρόταση για την «ανάπτυξη», ενώ στους αντεργατικούς νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί (αναστολή ΣΣΕ, απολύσεις, τηλεργασία, φακέλωμα σωματείων κλπ), προστίθεται νέο αντεργατικό ν/σ που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει για απλήρωτες υπερωρίες και ουσιαστική κατάργηση του οχταώρου αλλά και για νέο ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοίδη πετάει έξω από την εκπαίδευση παιδιά και βάζει στις σχολές την αστυνομία. Μετά το διαρκές όργιο καταστολής, τα πρόστιμα, τις συλλήψεις, τις απαγωγές αγωνιστών μέσα από τα σπίτια τους, ήρθε να προστεθεί ότι η αστυνομία θα αναλαμβάνει τα παιδιά όσων συλλαμβάνονται ή κρατούνται, ξυπνώντας μνήμες από το παιδομάζωμα στα αναμορφωτήρια της Φρειδερίκης. Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση μεθοδεύει να έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας που το μόνο που ζητάει είναι η ικανοποίηση ενός δίκαιου και νόμιμου αιτήματος.  

     Απέναντι σ’ όλα αυτά ο λαός πρέπει να δείξει τις πραγματικές του διαθέσεις. Να μετατρέψει την οργή και αγανάκτηση του σε πολιτική δράση. Να αρνηθεί τις αυταπάτες που καλλιεργεί εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν δημοκρατική διακυβέρνηση. Γιατί αυτός ήταν που έστρωσε τον δρόμο στην ΝΔ για να συνεχίσει την αντιδραστική πολιτική.  Να αναπτύξει την συλλογική δράση και την πάλη του για να μη συνεχίσουν ανενόχλητοι την αντιλαϊκή πολιτική τους και τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Τις δολοφονικές επιλογές τους στην υγεία, τις παροχές στο κεφάλαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση της δημόσιας παιδείας, τη λεηλασία του περιβάλλοντος και κάθε δημόσιου αγαθού, την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του για ΨΩΜΙ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  • Κάτω η πολιτική της τρομοκρατίας – καταστολής. Να σταματήσουν οι διώξεις και να ακυρωθούν τα πρόστιμα.
  • Ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα.
  • Ανατροπή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοίδη.
  • Όχι στην πολιτική της φτώχειας – εξαθλίωσης – ανεργίας 
  • Κάτω οι νόμοι οι αντεργατικοί
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών. Δωρεάν περίθαλψη για όλους. 

Φωτογραφίες: Michalis Alexakis, Γιάννης Χατζηγιάννης – Πηγή: Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου Covid-19

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί