«Τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής στις “κόκκινες” περιοχές παραμένουν ανοιχτά, χωρίς ουσιαστικά μέτρα»

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στον ΣΕΠΕ Φαιστού για την κατάσταση στα ειδικά σχολεία

Συνάδελφοι, διανύουμε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα που τα σχολεία έκλεισαν μετά το lockdοwn στην ΠΕ Ηρακλείου, αφού η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για ακόμα μια φορά τα άνοιξαν, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Όμως  τα σχολεία της  Ειδικής Αγωγής  στις «κόκκινες» περιοχές παραμένουν ανοιχτά, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, του ειδικού επιστημονικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

Το υπουργείο παίζει στα ζάρια την υγεία των εργαζομένων και των μαθητών, καθώς όσο τα Ειδικά Σχολεία μένουν ανοιχτά, χωρίς να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα, τόσο οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν.  

Και στα ειδικά σχολεία της Μεσαράς ισχύει ο γενικός κανόνας της υπόλοιπης Ελλάδας. Για παράδειγμα στο θέμα της καθαριότητας, οι ελλείψεις είναι σοβαρές. Στο ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στον δήμο Φαιστού εργάζεται μία καθαρίστρια με μερική απασχόληση (τρεις ώρες τη μέρα), η οποία καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός σχολείου που λειτουργεί μέχρι τις 16:00 και με παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες! Μία είναι και η εργαζόμενη – με 6ωρη απασχόληση  – και στο ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου. Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, τοπική και περιφερειακή διοίκηση έχουν όλη την ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση. 

Η κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μας είναι μεγάλη,  όμως δεν εισακούεται ούτε από το ΔΣ του Συλλόγου μας, το οποίο σφυρίζει αδιάφορα, μένει πίσω από κλειστές πόρτες. Η διεκδικητικότητά του περιορίζεται σε ανακοινώσεις, χωρίς την ουσιαστική ενημέρωση των συναδέλφων και οργάνωση του αγώνα, χωρίς τη συμμαχία με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους γονείς και το μαθητικό κίνημα. Τόσους μήνες και με πρόσχημα την πανδημία δεν έχει οργανώσει μια συνέλευση, δεν κάνει περιοδείες στα σχολεία, συσκέψεις αναπληρωτών, ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια. 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, τοπική και περιφερειακή διοίκηση ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους! 

Απαιτούμε: 

  • Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία!
  • Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, αλλά και φροντίδα των πασχόντων.
  • Να έχουν όλα τα σχολεία Νοσηλευτή!
  • Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία, κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι.
  • Να προσληφθεί επιπλέον, προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.
  • Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλά στη μεταφορά των μαθητών. Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.
  • Για όσους μαθητές αναστέλλεται η διαδικασία είτε κλεισίματος του σχολείου, είτε σοβαρών προβλημάτων, με ευθύνη του Υπουργείου να συνεχίζονται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί