Στο Σύνταγμα στις 18.00 νέα κινητοποίηση ενάντια στον αυταρχισμό

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων/Νομικών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και πολλές ακόμη οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν τους πολίτες σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Σε «Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό» καλεί η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών την Πέμπτη 11 Μαρτίου, στην πλατεία Συντάγματος.

«Απευθυνόμαστε στον νομικό κόσμο, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πανεπιστημιακούς που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, τις επιτροπές δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, τα εργατικά σωματεία, όλες τις οργανώσεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνιούν για την διαφαινόμενη απειλή κατά της δημοκρατίας.

Και τους ζητάμε να μετατρέψουν την Πέμπτη 11 Μαρτίου σε μέρα μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Την Τρίτη 9/3, στηρίζουμε την συγκέντρωση των κατοίκων της Νέας Σμύρνης για να υπάρξει μια πάνδημη καταδίκη της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών έχουμε ήδη κάνει οκτώ καλέσματα σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα προκειμένου να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην ολέθρια κυβερνητική επιλογή να οδηγήσει σε θάνατο τον κρατούμενο απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Οι έξι πραγματοποιηθείσες συγκεντρώσεις ήταν μαζικότατες και ειρηνικές, ενώ οι δύο χτυπήθηκαν αναίτια από την Αστυνομία με αύρα, γκλομπ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοδήποτε βίαιο επεισόδιο και χωρίς καν να έχει υπάρξει εκδοθείσα απαγόρευση.

Ως δικηγόροι βιώσαμε στα σώματά μας την “αύρα” της δημοκρατίας του κυρίου Χρυσοχοϊδη και τις ύβρεις αφιονισμένων αστυνομικών οργάνων κατά των οικογενειών μας. Τους το λέμε και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: η μαχόμενη δικηγορία, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε και την ασκούμε, δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί από τη βία και τις ύβρεις κρατικών τραμπούκων.

Μετά και τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι υπάρχει δομικό και θεσμικό πρόβλημα αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Η δημοσιοποίηση στοιχείων συλληφθέντος πολίτη, με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος και με ταυτόχρονη παράθεση των πολιτικών του φρονημάτων και της οργανωτικής του ένταξης, ξυπνάνε μαύρες μνήμες φακελώματος των πολιτών και πρέπει να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη και να διερευνηθούν δικαστικά.

Κατόπιν τούτων, και με την προοπτική του θανάτου του κρατούμενου απεργού πείνας να είναι ανοιχτή καθώς οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεράσπιση του κρατούμενου που από την πρώτη στιγμή διατυμπάνιζε ότι τα δικαστήρια είναι αναρμόδια και η επίλυση μπορεί να είναι μόνο πολιτική, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες που συμμετείχαν στα καλέσματά μας και στους ακόμα περισσότερες/ους που δεν έχουν συμμετάσχει ακόμα.

Όλοι μαζί στον αγώνα για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων/Νομικών ανταποκρίθηκε άμεσα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών που εξέδωσε και δικό του κάλεσμα στην συγκέντρωση, «για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τα δικαιώματά μας.

“Απευθυνόμαστε στον νομικό κόσμο, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πανεπιστημιακούς που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, τις επιτροπές δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, τα εργατικά σωματεία, όλες τις οργανώσεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνιούν για την διαφαινόμενη απειλή κατά της δημοκρατίας. Και τους ζητάμε να μετατρέψουν την Πέμπτη 11 Μαρτίου σε μέρα μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.
Όλοι μαζί στον αγώνα για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό!”

Θα είμαστε όλες, όλοι και όλ@ εκεί!», τονίζει το ΣΕΗ.»

Σε αντίστοιχα καλέσματα έχουν προχωρήσει πολλοί ακόμη φορείς και συλλογικότητες.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις. Το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 17.00 καλεί σε συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομική βία η «Πρωτοβουλία ενάντια στην αστυνομοκρατία».

Στο σχετικό κείμενο, τονίζεται ότι «από το πρώτο lockdown του Μαρτίου 2020 η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαχειριστεί την πανδημία στρατιωτικά.

Τα σκληρά μέτρα απαγορεύσεων πάνε χέρι χέρι με μια πρωτοφανή ενίσχυση της αστυνομίας σε εξοπλισμούς και προσωπικό. Ο δημόσιος χώρος έχει καταληφθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών, που με την κάλυψη των ΜΜΕ προχωρούν σε καθημερινές αυθαιρεσίες, τραμπουκισμους, αδικαιολόγητα πρόστιμα, πέρα από τα όργια καταστολής που συμβαίνουν εναντίον πορειών και συγκεντρώσεων.

Στις 7 Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη η αστυνομία χτύπησε αναίτια κόσμο που καθόταν στην κεντρική πλατεία. Την επόμενη μέρα η γειτονιά της Νέας Σμύρνης φώναξε “Έξω η αστυνομία από τη γειτονιά μας!” Η απάντηση της κυβέρνησης; Ακόμη πιο βίαιη καταστολή με την αστυνομία να επιτίθεται αδιακρίτως σε μια ολόκληρη γειτονιά, να κυνηγάει παιδιά, να μπαίνει σε κατοικίες και μαγαζιά και να ψάχνει δήθεν δράστες.

Αυτά είναι γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε κάθε γειτονιά. Για αυτό το λόγο καλούμε όλες και όλους να συγκεντρωθούμε το Σάββατο 13 Μαρτίου στις 17:00 στο άγαλμα Βενιζέλου και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί