Στην Ευρωβουλή φέρνει την αστυνομοκρατία στην Ελλάδα η ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ

Επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) απέστειλε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της αστυνομοκρατίας στην Ελλάδα.

Στην επιστολή, υπό τον τίτλο «Υποστηρίξτε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Είναι πλέον πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει τον θεσμό της Αστυνομίας», έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά), εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία τους για το κράτος καταστολής, που προωθείται στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας, εν μέσω σκληρού lockdown λόγω της πανδημίας.

Επισημαίνουν τα περιστατικά έντονης αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, όπως αυτό που έγινε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στην Νέα Σμύρνη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι με την πρακτική αυτή «ενσωματώνεται η βία στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη», την ώρα που με πρόσχημα την πανδημία του COVID-19 παρατηρείται ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ενώ περιγράφουν με λεπτομέρειες το περιστατικό βίας στην Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή. 

Όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ενέργεια στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου η αναίτια και αδικαιολόγητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον οικογενειών που είχαν τηρήσει όλα τα μέτρα που επιβάλλει η νομοθεσία για την προστασία από τον COVID-19. «Οι αστυνομικοί εκφόβισαν τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία, χρησιμοποιώντας ακόμη και μεταλλικά κλομπ που απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία», τονίζουν. 

Επίσης, επισημαίνουν τη μονόπλευρη στάση πολλών ελληνικών ΜΜΕ, τα οποία υιοθέτησαν άκριτα την παραπληροφόρηση που προώθησε με ανακοινώσεις της η Ελληνική Αστυνομία.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε Σασσόλι, 
Αξιότιμε κύριε Αγκιλάρ,
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων … 
 
Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία μας για το κράτος καταστολής που προωθείται στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας εν μέσω σκληρού lockdown με αφορμή τον COVID-19. Περιστατικά έντονης αστυνομικής βίας σε βάρος των πολιτών και χωρίς καμία πρόκληση, όπως αυτό που συνέβη την Κυριακή (7/3/2021) σε πλατεία κεντρικού προαστείου της Αθήνας (Νέα Σμύρνη) αποτελούν πλέον καθημερινή πρακτική των οργάνων της Αστυνομίας, ενσωματώνοντας την βία στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Εδώ και ένα χρόνο ο ελληνικός λαός έχει δείξει σεβασμό στην τήρηση των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρά την αυστηρότητά των μέτρων αυτών, έχει επιδείξει υπευθυνότητα και υπομονή. Ταυτόχρονα όμως, παρατηρείται όλο και περισσότερο, και με πρόσχημα την πανδημία, ο περιορισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών με παράλληλη ραγδαία αύξηση της αστυνομικής βίας.

Η αναίτια και αδικαιολόγητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής την Κυριακή το μεσημέρι εναντίον οικογενειών που βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποστολή του απαιτούμενου SMS πριν την έξοδο από το σπίτι)  δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αποδεκτή ενέργεια στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου ούτε είναι ανεκτή από την ελληνική κοινωνία. Κατά το συγκεκριμένο περιστατικό οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας εκφόβισαν τους πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία, αλλά χρησιμοποίησαν αναίτια, ιδιαιτέρως επικίνδυνη βία, ακόμη και με μεταλλικά κλομπ που απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία. Γι’ αυτό άλλωστε το συγκεκριμένο περιστατικό, με παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην Εισαγγελία της Αθήνας, είναι πλέον αντικείμενο ποινικής έρευνας έτσι ώστε να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί υπεύθυνοι των επεισοδίων και να λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη. 

Επιπλέον αυτής της ακραίας βίας η ηγεσία της Αστυνομίας, αντί να αναλάβει τη στάση που αρμόζει σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου και να ενεργοποιήσει αμέσως τις διαδικασίες διοικητικού ελέγχου των συγκεκριμένων οργάνω της τάξης, εξέδωσε ψευδή ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι ίδιοι έπεσαν θύματα επίθεσης και πως ο ένας από τους συλληφθέντες επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο αστυνομικού, κατηγορία σοβαρότατη που δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς το συμβάν έχει καταγραφεί λεπτομερώς από τις κάμερες διαφόρων αυτοπτών μαρτύρων.

Την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι “η άσκοπη βία δε δικαιολογείται” και πως “θα αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες”. Μια δήλωση που στερείται νοήματος, καθώς σε παρόμοια, πολύ πρόσφατα περιστατικά, οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που επίσης εξήγγειλε ο υπουργός, δεν απέδωσαν καμία ευθύνη στους δράστες αστυνομικούς.  

Ταυτόχρονα, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου με το κυβερνών κόμμα, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αποκάλυπτε σε τηλεοπτική εκπομπή το όνομα του ενός από τους συλληφθέντες, χωρίς πάντως να αποκαλύπτει την πηγή του. 
Μιλώντας για τα ελληνικά ΜΜΕ, οι πολίτες διαμαρτύρονται για την μονόπλευρη στάση τους, η οποία σχετίζεται άμεσα με την χρηματοδότησή τους από την Κυβέρνηση.  Όπως έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, υιοθέτησαν (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις) την εξωφρενική εκδοχή της Αστυνομίας με αποτέλεσμα οι πολίτες να βιώσουν παράλληλα το δεύτερο πρόσωπο του αυταρχισμού της ελληνικής κυβέρνησης, την παραπληροφόρηση. Μάλιστα το μοναδικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων που υπάρχει στη χώρα μας (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το οποίο βρίσκεται υπό την άμεση αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, προσχώρησε επίσης στην εκδοχή της Αστυνομίας χωρίς να διασταυρώσει την είδηση. Τα βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες που κυκλοφόρησαν στα social media επικύρωσαν το απαράδεκτο περιστατικό υπέρμετρης βίας και καταστολής.

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Κύριοι-ες Πρόεδροι των Πολιτκών Ομάδων, 

σας ενημερώνουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα γιατί θεωρούμε πως σε στιγμές όπου το Κράτος Δικαίου υποχωρεί, πρέπει όλοι μας, από τη θέση και τις αρμοδιότητες που μας αντιστοιχούν, να το υποστηρίξουμε όσο μπορούμε. 
Είναι πλέον πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει τον θεσμό της Αστυνομίας, επιτρέποντας σε παραβατικούς αστυνομικούς να λειτουργούν ως δικαστές και τιμωροί του πεζοδρομίου.

Από την πλευρά μας, καταδικάζουμε τον αυταρχισμό, την ωμή βία και τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, που φέρνουν στο μυαλό Ερντογανικές και Ορμπανικές πρακτικές, επισημαίνουμε τα σχετικά Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου1 και σας ζητούμε να ενώσετε τη φωνή σας με αυτή όσων υπερασπίζονται το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και όπου αλλού στην Ευρώπη.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης
Κώστας Αρβανίτης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρά

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί