Οικονομία και επιχειρήσεις διαλύονται και ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε και πάλι ασπιρίνες και δανεικά…

Τώρα θυμήθηκε «κούρεμα» μέρους του ποσού που θα επιστραφεί από τις 3 πρώτες Επιστρεπτέες – Μεταφορά φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου στο τέλος της χρονιάς 

Σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μιας και η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει και σε οικονομική ασφυξία εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και εργαζομένους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα Πέμπτη, με στόχο μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, να ανακοινώνει νέα δέσμη “μέτρων” για την δήθεν τόνωση της οικονομίας. Τα μέτρα, ωστόσο, κινούνται όμως στην ίδια συνταγή με όσα έχουν ήδη ληφθεί και χαρακτηρίζονται από την αγορά και τον κόσμο της εργασίας ως «ασπιρίνες». 

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε:

  • Τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
  • Η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%
  • Με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, η Πολιτεία θα επιδοτήσει μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 για τους κλάδους που πλήττονται, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Αυτό θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
  • Το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν.
  • Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης
  • Διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

«Σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά, σε λίγη ώρα, από το οικονομικό επιτελείο. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί