Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο μιας δόσης κατά της COVID – 19 της Johnson & Johnson, παρέχοντας στα 27 έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα τέταρτο εμβόλιο που θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας. 

Σύμφωνα με την απόφαση, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ είπε ότι συνιστά το εμβόλιο να εγκριθεί για χρήση σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών «μετά από ενδελεχή αξιολόγηση» των δεδομένων της J&J σχετικά με τα κριτήρια αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας.

«Με αυτήν την τελευταία προσθήκη στον κατάλογο των εμβολίων, οι αρχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν μια ακόμα επιλογή για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών τους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA.

Ο EMA έχει ήδη εγκρίνει εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν κατασκευαστεί από την Pfizer-BioNTech, την Moderna και την AstraZenecaαλλά όλα αυτά τα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις, με διαφορά αρκετών εβδομάδων.

Στη δήλωσή του, ο EMA είπε ότι το εμβόλιο της J&J ήταν περίπου 67% αποτελεσματικό.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη λήψη J&J στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ελπίζουν ότι το εμβόλιο μίας δόσης θα επιταχύνει τις προσπάθειες θωράκισης του κόσμου έναντι της COVID-19, ειδικά δεδομένης της ύπαρξης ανησυχητικών νέων στελεχών που εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Μια μαζική μελέτη που έγινε με δείγματα από τρεις ηπείρους διαπίστωσε ότι το εμβόλιο J&J ήταν 85% αποτελεσματικό στην προστασία από σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία, ακόμα και θάνατο. Αυτή η προστασία παρέμεινε ισχυρή ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου έχουν εντοπιστεί στελέχη που δεν αντιμετωπίζονται τόσο αποτελεσματικά από άλλα αδειοδοτημένα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της AstraZeneca.

Η J&J ζητά επίσης έκτακτη έγκριση του εμβολίου της στη Βρετανία και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η εταιρεία ελπίζει να παράξει περίπου 1 δισεκατομμύριο δόσεις φέτος. Το εμβόλιο έχει επίσης εγκριθεί για χρήση στο Μπαχρέιν και στον Καναδά.

Οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο αυτό εξαιτίας της μιας του δόσης, θα μπορούσε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του ανθρώπου ταχύτερα, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια που απαιτούν δύο δόσεις. Ωστόσο η πιθανότερη δυνατή ημερομηνία παραγωγής μαζικής ποσότητας εμβολίων προβλέπεται μέσα στο δεύτερο μισό του 2021.

Η J&J αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην παραγωγή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά πρόσφατα υπέγραψε συμφωνίες με ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες που θα βοηθήσουν στην παρασκευή του εμβολίου τους. 

Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί