Λινού: Η διαδήλωση μιας ώρας με κάποιες αποστάσεις δεν είναι το ίδιο επικίνδυνη με μια ώρα στο λεωφορείο

Την άποψή της πως μια διαδήλωση που κρατάει λίγη ώρα και με κάποιες αποστάσεις είναι λιγότερη επικίνδυνη από το συνωστισμό που παρατηρείται στα μέσα μεταφοράς για την εξάπλωση του κορονοϊού, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Ερωτηθείς η κυρία Λινού για τη χθεσινή διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει αιτία διασποράς του κορονοϊού, εξήγησε πως «σαφώς αυξάνει τον κίνδυνο». Υπογράμμισε ωστόσο, πως και οι διαδηλώσεις και κάθε ανθρώπινη επαφή αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού αλλά εξαρτάται επίσης από το χώρο, τις συνθήκες και από την διάρκεια.

«Μία διαδήλωση που κρατάει μια ώρα, με ήπιες αποστάσεις δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με μια ώρα στο λεωφορείο που δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας» ανέφερε η κυρία Λινού μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Οι διαδηλώσεις σαφώς αυξάνουν τον κίνδυνο αλλά αν αυτά τα 6.000 άτομα ήταν σε ένα κλειστό χώρο ανά 150 ή 200 τότε θα ήταν πολλαπλάσιος ο κίνδυνος».

Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογία εκτίμησε πως είναι πιθανό να μην έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Εξήγησε πως ο μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας δεν είναι ότι ξεπέρασαν τα 3.000 αλλά ότι ο δείκτης θετικότητας ήταν μεγαλύτερος του 6%.

Ωστόσο, η ίδια τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με παράλληλα μέτρα. Εξήγησε πως αυτό πρέπει να γίνει, κυρίως, για ψυχολογικούς λόγους. Τόνισε, όμως, πως δεν γνωρίζει εάν θα είναι εφικτό αυτό το άνοιγμα εντός του Μαρτίου.

«Θα δούμε το σενάριο Φθινοπώρου σε Θεσσαλονίκη και Αττική».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί