Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού «Τάλως»: Κομβικό ζήτημα για την επιβίωση μας η υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής Σ.Σ.Ε.

Ανακοίνωση-Κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων «Τάλως» με αιχμή την Τοπική Κλαδική Σ.Σ.Ε.

«Σε αυτές τις συνθήκες που η κατάσταση σε εμάς τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία είναι τραγική, ζούμε με ένα πενιχρό ή και καθόλου εισόδημα, κρίνεται όχι μόνο η δουλειά μας, αλλά και η ίδια μας η επιβίωση. Είναι σημαντικό ζήτημα να εξασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις ώστε με την έναρξη της σεζόν να μην επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση τους.

Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική η στάση του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Λασιθίου που σε συνθήκες πανδημίας , αμφισβήτησης του δικαιώματος μας σε δουλειά και επιβίωση, διαρρέει στα τοπικά Μ.Μ.Ε «πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις εκλογές του συλλόγου».Αυτό αποτελεί πρόθεσή και ευθεία αμφισβήτηση ώστε  να μην υπογραφή Τοπική Κλαδική Σ.Σ.Ε. προωθώντας την  σαφώς υποδεέστερη σε εργασιακά δικαιώματα πρόσφατη εθνική κλαδική Σ.Σ.Ε.. Μια σύμβαση που προβλέπει κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους της Δ’ κατηγορίας (με ειδικότητες καθαρίστριας, λαντζέρη κλπ.) ρίχνοντας ακόμη χαμηλότερα το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους, την κατάργηση και με τη βούλα των δυο συνεχόμενων ρεπό κλπ.

Είναι οι διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανόμενης και της τωρινής, για το χτύπημα που έχουν δεχτεί οι Σ.Σ.Ε. του κλάδου αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν κηρυχτεί υποχρεωτικές δίνοντας το δικαίωμα στους Μεγαλοξενοδόχους να μας δίνουν ψίχουλα!

Είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι, που παίρνουν προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις εδώ και ένα χρόνο για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές με εκατομμύρια από χρήματα ΔΙΚΑ ΜΑΣ για να κρατούν κλειστά τα ξενοδοχεία ή να τα ανοίγουν για όσο θέλουν. Είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι, που ευθύνονται μαζί με την κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πελατών.

Οι εργαζόμενοι έχουμε πείρα και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Δε θα τους αφήσουμε για άλλη μια φορά να αποφασίσουν για εμάς το μέλλον των οικογενειών μας σύμφωνα με τις επιθυμίες των εργοδοτών. 

Συνεχίζουμε, χωρίς καμία αναμονή! Κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του εφησυχασμού, της υποταγής, του συμβιβασμού, της αδράνειας. Παίρνουμε την υπόθεση των μισθών και των όρων δουλειάς στα χέρια μας, απαιτούμε αυτό που μας αξίζει, αυτά που μας χρωστάνε, αυτά που δουλέψαμε και θα δουλέψουμε. Το επόμενο διάστημα καλούμε τους συναδέλφους σε όλο τον κλάδο σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Οργανώνουμε τον αγώνα μας με κάθε τρόπο και μέσο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ξενοδοχείο, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα. Κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης που ετοιμάζει νομοσχέδιο – σκούπα για τα εργασιακά, με μαχητική διεκδίκηση και κινητοποιήσεις για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ χωρίς μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Το συνδικάτο μας θεωρεί κομβικό ζήτημα για την επιβίωση εμάς και των οικογενειών μας τον αγώνα για την υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής Σ.Σ.Ε. και την διεκδίκηση των αιτημάτων για: 

  • Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι τις 25 Μάη.
  • Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί, σε ξενοδοχεία και επισιτισμό, το αργότερο ως τις 25 Μάη που προβλέπεται από τη ΣΣΕ. Το ίδιο σε ό,τι έχει να κάνει με ξεναγούς, οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, τουριστικούς συνοδούς κλπ.
  • Να τεθούν σε αναστολή με μισθό και ασφάλιση ίση με τον βασικό μισθό της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ από 25 Μάη έως 30 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι των εποχιακών επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν την θερινή περίοδο
  • Να πιάσουν δουλειά όλοι οι ελαστικά απασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι από τα εργολαβικά.
  • Να εφαρμοστούν οι ΣΣΕ σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τους όρους δουλειάς, χωρίς τους διαχωρισμούς που προβλέπει η νέα κλαδική ΣΣΕ στα ξενοδοχεία, με 5θημερο 8ωρο και δυο συνεχόμενα ρεπό τη βδομάδα.
  • Να σταματήσουν στα 12μηνα ξενοδοχεία οι αναστολές των συμβάσεων και το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, χωρίς να γίνει καμιά απόλυση.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες σε όλα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Λασιθίου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση.
  • Διενέργεια διαγνωστικών τεστ, δημοσία, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα με ευθύνη του ΕΟΔΥ  και της εργοδοσίας  στα Ξενοδοχεία με το άνοιγμα της σεζόν.
  • Ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί