«Προβλήματα λειτουργίας σε Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ της Περιφέρειας Κρήτης»

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατατέθηκε την Παρασκευή 5.3.2021 από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Λασιθίου  Μανόλη Θραψανιώτη μαζί με τον Βουλευτή Ηρακλείου  Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. 

Η ερώτηση αφορά προβλήματα λειτουργίας σε Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ της Περιφέρειας  Κρήτης, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο βασικές ανάγκες των πολιτών, ακόμα και την επιβίωσή τους. 

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, μετά την ενσωμάτωση στον ΕΦΚΑ το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της έλλειψης εξειδίκευσης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην ανοίγονται καν οι φάκελοι για επεξεργασία και να παραμένουν στα συρτάρια. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο σοβαρότατο πρόβλημα της πολύχρονης και απαράδεκτης καθυστέρησης έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων και της έλλειψης προσωπικού στον ΕΦΚΑ που συμβάλλει στην καθυστέρηση αυτή και ζητάει από την Κυβέρνηση να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Κρήτη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και κυρίως  στην απονομή των συντάξεων.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα λειτουργίας στα Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ της Περιφέρειας  Κρήτης με πολύχρονες καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων»

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια Κρήτης φαίνεται ότι βάζουν σε κίνδυνο, θεμελιώδεις ανάγκες των πολιτών, με βασικότερη αυτή της επιβίωσης, καθώς χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται, εξαιτίας της πολύχρονης καθυστέρησης στην διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. 

Οι Υπηρεσίες  ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Λασίθι,  καλούνται να λειτουργήσουν, ακόμα και με λιγότερο από το μισό αριθμό υπαλλήλων, που προβλέπονται στα οργανογράμματά τους. Η μεγάλη υποστελέχωση, έχει προκληθεί κυρίως από την συνταξιοδότηση του μόνιμου προσωπικού, αλλά και την επιλογή της Κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των πτυχιούχων που είχαν προσληφθεί μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οι υπάρχοντες υπάλληλοι επιφορτισμένοι ταυτόχρονα και με την διεκπεραίωση νέων αρμοδιοτήτων, λόγω ενοποίησης των ταμείων  (ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ, μητρώο κ.ά.), αδυνατούν  να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας,  με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις σε απονομές συντάξεων κύριων, επικουρικών, γήρατος, αναπηρίας, μεταβίβασης λόγω θανάτου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον Ν. Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, το 70% των συντάξεων καθυστερούν από 2 έως 5 χρόνια.

Η κατάθεση αιτήματος συνταξιοδότησης, γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ τα δικαιολογητικά, αν και κατατίθενται έντυπα, δύναται να διακινηθούν σε άλλο υποκατάστημα, για την επεξεργασία  μέρος του αιτήματος και στην συνέχεια να επιστραφεί στο προηγούμενο υποκατάστημα για ολοκλήρωση, δηλαδή για την τελική έγκριση. Η παραπάνω διαδικασία όμως έχει ως αποτέλεσμα, φάκελοι ολοκληρωμένοι να συσσωρεύονται σε κούτες, περιμένοντας μια υπογραφή προϊσταμένου για πολλούς μήνες ακόμα και χρόνια. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φάκελος ασφαλισμένου του τ. ΟΓΑ,  ένα χρόνο και τρεις μήνες, μετά  την κατάθεση αιτήματος συνταξιοδότησης, δεν έχει  καν επεξεργαστεί, επειδή στην υπηρεσία δεν υπάρχει εξειδικευμένος υπάλληλος για συντάξεις του τ. ΟΓΑ, αλλά ούτε και έχει γίνει μετεκπαίδευση κάποιου άλλου υπαλλήλου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά έναν άνθρωπο, αλλά όλους τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ των οποίων, η καθυστέρηση απόδοσης της συνταξιοδότησης, υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις και την τριετία. 

Επειδή η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους και δη στους ασφαλισμένους που αναμένουν την έκδοση της σύνταξης τους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα  δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή. 

Επειδή είναι αδιανόητο η έλλειψη ενημέρωσης και οδηγιών να οδηγεί σε ανασφάλεια τόσο τους αρμόδιους υπαλλήλους για την απονομή συντάξεων, όσο και τους ίδιους τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

Επειδή, η έγκαιρη απονομή συντάξεων συνιστά ζήτημα επιβίωσης, δεδομένης και της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε, από την άνοιξη 2020.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Κρήτη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και κυρίως  στην απονομή των συντάξεων;
  1. Ποιο είναι το σχέδιό σας για την ταχεία διεκπεραίωση των συντάξεων του τ. ΟΓΑ, καθώς οι ασφαλισμένοι του εν λόγω ταμείου, δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη στην συντριπτική τους πλειοψηφία; 


Οι ερωτώντες βουλευτές

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Λευτέρης

Γκιόλας Γιάννης

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Ξανθός Ανδρέας

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί