Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση θέλει να εξαφανιστούν οι μικρές ομάδες και να «επενδύσουν» οι επιχειρηματίες

Τραγελαφικά και παρανοϊκά χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στον Αθλητισμό με ευθύνη της κυβέρνησης ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στην Επίκαιρη Ερώτησή του προς το υπ. Πολιτισμού, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.

Τόνισε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης επικρατεί διαλυτική κατάσταση στον χώρο του Αθλητισμού, ενώ τα σωματεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες επανεκκίνησης της δραστηριότητάς τους. Για παράδειγμα, στα κολυμβητήρια προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία με 4 αθλητές στη διαδρομή αντί για 20. Αυτό συνιστά υψηλό κόστος που θα το επωμιστούν οι γονείς.

Επιπλέον, καλούνται να επωμιστούν το κόστος για τα διαγνωστικά τεστ, καθώς, μολονότι σωστά προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ κάθε εβδομάδα, το κράτος δεν τα καλύπτει δωρεάν και ο ΕΟΔΥ κάνει ένα μόνο τεστ δωρεάν. Ανασταλτικός παράγοντας για την επαναλειτουργία των σωματείων είναι και τα -έτσι κι αλλιώς- δυσβάσταχτα μισθώματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις π.χ. στα κολυμβητήρια, μαζί με την ανάγκη να καλυφθούν τα έξοδα που τρέχουν (ενοίκια, φυσιοθεραπευτές, οδοιπορικά, λογαριασμοί κ.ά.), ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Ζήτησε, επίσης, να σταματήσει η λάσπη στον Αθλητισμό για να καλύψει τις ευθύνες της η κυβέρνηση τονίζοντας πως «δεν μπορεί να μεταδίδεται ο ιός μόνο στις μικρές κατηγορίες, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει το πολύ χρήμα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία μέριμνα για χιλιάδες αθλητές και τις οικογένειές τους, όταν εξαρτάται η επιβίωσή τους από την ενασχόλησή τους με το άθλημα».

Από την πλευρά του ο Ελευθέριος Αυγενάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο κομμουνιστής βουλευτής, ενώ παρέπεμψε σε παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Υπεραμύνθηκε επίσης των ρυθμίσεων που μέχρι τώρα έχει κάνει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση σωματείων, η οποία πάντως είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές τρέχουσες ανάγκες των σωματείων.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης, αυτές οι επιδοτήσεις-ψίχουλα δεν φτάνουν ούτε για τους λογιστές και τους δικηγόρους που πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την ένταξη των σωματείων στο αθλητικό μητρώο που έφτιαξε πρόσφατα η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι αυτό εμπεριέχει άκρως αντιδραστικές ρυθμίσεις όπως οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και οι αλλαγές σε εφορευτικές επιτροπές. Τέλος, κατέθεσε επιστολές και ανακοινώσεις πλήθους σωματείων από διάφορα αθλήματα που καταγγέλλουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Αθλητισμό, για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στοχεύει στην εξαφάνιση των μικρών ομάδων και το χτύπημα του ερασιτεχνικού αθλητισμού προς όφελος του Αθλητισμού-εμπόρευμα. 

Αποκαλυπτικό της ασφυκτικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στις εκλογές των αθλητικών σωματείων, για να περάσει το σχέδιο άλωσής τους, είναι το έγγραφο που κατέθεσε ο Λ. Αυγενάκης στα πρακτικά της Βουλής, το οποίο, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, απαγορεύει τις μετακινήσεις των εκλεκτόρων στους χώρους όπου διεξάγονται οι εκλογές, επικαλούμενος την  ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιστώντας -επί της ουσίας- αδύνατη την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και αρχαιρεσιών διά ζώσης. 

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ.Συντυχάκη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί