Lockdown: Υποσχέσεις για άνοιγμα ξεκινώντας με το λιανεμπόριο σε 2 εβδομάδες

Προτεραιότητα ο τζίρος της αγοράς, καθώς το νέο lockdown που δεν συνυπολόγισαν στον προϋπολογισμό κοστίζει 3 δισ. ευρώ κατά τον υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη βλέπει με ανησυχία να αυξάνεται σταθερά το κόστος από τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στην οικονομία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε ραδιοφωνικό σταθμό. 

«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», όπως ανέφερε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση εξετάζει επανέναρξη της λειτουργίας του από τις 22 Μαρτίου.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών», είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας την απειλή για τα δημοσιονομικά μεγέθη. «Αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης».

Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στα μεγέθη του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς πρόνοια για την περίπτωση τρίτου lockdown, όπως έχει παραδεχθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

«Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ 15ήμερο του Μαρτίου … Έχουμε ένα θετικό “carry over”, αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», ήταν η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο υπουργός…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί