Κρατικός αυταρχισμός: Δεν πάει άλλο!

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Η καθημερινότητά μας σήμερα, προδιαγράφει ακόμα δυσκολότερες ημέρες για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα. Η κυβερνητική αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας, έχει φέρει το δημόσιο σύστημα υγείας, μαζί με τις όποιες ελπίδες που έχει εναποθέσει ο λαός μας σ’ αυτό, στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η κυβερνητική επιλογή για «ανοσία αγέλης» στην οικονομία, φέρνει την άμεση προοπτική του «λουκέτου» στην πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβερνητική «ανεμελιά» απέναντι στην καταστροφική επίδραση της πανδημίας στο Ελληνικό τουριστικό προϊόν, οδηγεί σε απόγνωση τους ασχολούμενους στον ευρύτερο τουριστικό τομέα. 

Η «νέα κανονικότητα» που επαγγέλλεται η ΝΔ, επιφυλάσσει ημέρες οικονομικής εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα. Περιλαμβάνει το ξερίζωμα του κοινωνικού κράτους με πρώτα θύματα την δημόσια παιδεία και το δημόσιο σύστημα υγείας. Η ελαστικοποίηση και επισφάλεια της εργασίας, η  κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση της Δεξιάς, ως μαγνήτης επενδύσεων και προϋπόθεση ανάπτυξης.

Είναι «ηλίου φαεινότερο», ότι αυτή η πολιτική θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Για να προλάβει αυτές τις αντιδράσεις,  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, προχωρά στην αυταρχική θωράκιση του «επιτελικού» κράτους που χτίζει.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου, είχαμε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, αναίτια επίθεση – επίδειξη δύναμης αυτού του κράτους, σε πολίτες της Αθήνας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε σχετικά: «…Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό. Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων. Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες». 

Στα μέτρα καταστολής και κρατικού αυταρχισμού, συμπεριλαμβάνονται η αύξηση του αριθμού των αστυνομικών και των εξουσιών τους, η απαγόρευση και ο περιορισμός των διαδηλώσεων και των αντιστάσεων, η φυσική και ψηφιακή παρακολούθηση των πολιτών. Η παρακολούθηση των πολιτών, η πολιτική του εκφοβισμού, η συνεχής απειλή για επέμβαση της αστυνομίας και, όπου αυτά δεν επαρκούν, η βίαιη καταστολή. Με αυτά τα μέτρα ελπίζει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, να κρατήσουν τον έλεγχο της κοινωνίας που τους γυρίζει την πλάτη. Αποσκοπούν στον ισχυρότερο δυνατό έλεγχο της συμπεριφοράς των πολιτών. 

Η αντιαριστερή υστερία, με αιχμή τις επιθέσεις ενάντια στον σ. Αλέξη Τσίπρα και άλλα στελέχη του κόμματος, υστερία που όσο χάνουν τον έλεγχο θα εντείνεται, παίζει σήμερα τον ρόλο καταδίωξης της ιδεολογίας μας και της πατρίδας που οραματιζόμαστε. Πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά της Αριστεράς όπως η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη, ιδέες που μπορούν να αποκτήσουν λαϊκή απήχηση δαιμονοποιούνται, εξοστρακίζονται πολιτικά. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι η Αριστερά είναι εχθρός της προόδου και της ευημερίας και να αποκλειστεί θεσμικά από την πολιτική σκηνή.

Η προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας, η παράκαμψη των θεσμών και των θεσμικών οργάνων, όταν δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές επιλογές της Δεξιάς, είναι ένα τρίτο, ανησυχητικό στοιχείο του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτική η αντιμετώπιση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας (Ε.Δ.Ε.Ε.), με αφορμή την απεργία πείνας του Κουφοντίνα. Η κυβέρνηση την αγνόησε, και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ, προέβαλαν μια ανακοίνωση 131 δικαστών και εισαγγελέων σε ένα πληθυσμό 2.500 δικαστικών λειτουργών της τυφλής Δικαιοσύνης, η οποία εκφράζει συγκεκαλυμμένα την αδιάλλακτη στάση της ακροδεξιάς Ν.Δ. – κυβέρνησης.

Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση που είχαν οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι δεν συντάχθηκαν με κυβέρνηση και Πρυτανεία του ΑΠΘ, και καταδίκασαν την αστυνομική βία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Η πανδημία και η κατάσταση εξαίρεσης που επιβλήθηκε έγινε σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή από τους πολίτες για να προφυλαχθεί η υγεία μας. Αυτό έδωσε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, μια επιφανειακή και προσωρινή νομιμοποίηση. Αλλά είναι φανερό ότι τα μέτρα καταστολής και επιτήρησης είχαν προγραμματιστεί από πριν, δεν είναι περιστασιακά ή προσωρινά. Είναι μέρος της «νέας κανονικότητας» που επαγγέλλεται η συντηρητική παράταξη, με την έξοδο από την πανδημία.

Απέναντι σε όλη αυτήν την προσπάθεια της Δεξιάς να οικοδομήσει και να θωρακίσει αυταρχικά το επιτελικό της κράτος, η Αριστερά, η Δημοκρατική Παράταξη, δεν μπορεί να μένει θεατής. Η θέση μας για την Δημοκρατία, είναι εγγεγραμμένη στις ιδεολογικές αφετηρίες μας και στο ίδιο το όνομα της παράταξης μας. Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την καθημερινότητα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Γι’ αυτό και θα την ανατρέψουμε. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρός μας Αλ. Τσίπρας: Το ποτήρι ξεχείλισε!

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί