Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εισάγονται στο σχολείο με επίσημο οι νόμοι της αγοράς και ο κόσμος των επιχειρήσεων

Με αφορμή το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας του ΠΕΚΕΣ Κρήτης, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με έγγραφό του, το ΠΕΚΕΣ Κρήτης και η ΣΕΕ ΠΕ06 (Αγγλικών) ενημερώνουν τα σχολεία και τις/τους συναδέλφισσες-ους Αγγλικής Γλώσσας για την πραγματοποίηση 2ωρου σεμιναρίου, στο οποίο η Β’ ενότητα του σεμιναρίου αφορά στην «Παρουσίαση του προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου ¨Δεξιότητες ζωής: Αναπτύσσοντας κοινωνικούς επιχειρηματίες¨». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της HSBC (τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης) με στόχο την «…καλλιέργεια της αντίληψης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους νέους…».

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός στόχος; 

Η επιχειρηματικότητα εισάγεται στα σχολεία και στις συνειδήσεις από νωρίς –και  μάλιστα επιστρατεύοντας μεγάλους τραπεζίτες-, με στόχο την αφομοίωση των αξιών και δεδομένων της καπιταλιστικής επιχείρησης από τους μελλοντικούς μισθωτούς. Είναι άλλωστε στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ η παρέμβαση στη συνείδηση και τον τρόπο σκέψης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, με σκοπό να ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με αυτά των εργοδοτών τους, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εισάγεται στο σχολείο με επίσημο τρόπο ό,τι πιο ανταγωνιστικό, οι νόμοι της αγοράς και ο κόσμος των επιχειρήσεων, όπου ο ανελέητος ανταγωνισμός και η επικράτηση με κάθε μέσον είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Οι δε μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να αφιερώνουν χρόνο και δουλειά για να φτιάξουν επιχειρήσεις και να συμπονέσουν τους αυριανούς εργοδότες τους, αντί να τους δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα επιστημονικό πείραμα στο σχολείο, που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τους νόμους της φύσης, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, με τον αθλητισμό και άλλα που χτίζουν προσωπικότητες, που είναι πραγματικές ανάγκες των παιδιών και όχι των μονοπωλίων.

Ανάμεσα στα άλλα, μέσα από τέτοιου είδους προγράμματα καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών θα γίνουν επιχειρηματίες.

Αν όντως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι ο αυριανός εργαζόμενος…

  • γιατί δε διδάσκουν στα παιδιά για την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο ή για τα δικαιώματα του εργαζόμενου; 
  • Τι δουλειά έχουν ιδιωτικές εταιρείες, οι μεγαλοτραπεζίτες να ανακατεύονται σε σχολικά προγράμματα αν όχι να θέλουν να μπουν με κάποιο τρόπο στο δημόσιο σχολείο, κάτι που προσπάθησε και η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ πιο πριν να περάσει στα σχολεία με τους νόμους τους περί αξιολόγησης;

Να θυμίσουμε ότι η έννοια της επιχειρηματικότητας στα σχολεία εντάσσεται στις ήπιες δεξιότητες του θεματικού άξονα 1 της αντιδραστικής αξιολόγησης που έχουν απορρίψει στο σύνολό τους οι εκπαιδευτικοί με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία-αποχή. Στους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ της Κρήτης, όπως και πανελλαδικά, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με συντριπτικά ποσοστά στην απεργία-αποχή από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε:

  • Τις/τους συναδέλφισσες-ους να μη συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα
  • Το ΠΕΚΕΣ και τη ΣΕΕ ΠΕ06 να ακυρώσουν την πραγματοποίησή τους

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ:

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ!

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί