Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για τους δασικούς χάρτες

Επερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης,  για  να συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο του νησιού,  με θέμα “τη στάση της περιφερειακής αρχής στο ζήτημα των δασικών χαρτών”.

Το κείμενο

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών προκάλεσε αγανάκτηση σε χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και μικροϊδιοκτήτες γης στην Κρήτη. Καλούνται να πληρώσουν νέα τσουχτερά χαράτσια και να επωμιστούν το οικονομικό κόστος για τη σύνταξη ένστασης, προκειμένου να αποδείξουν πως ο κλήρος τους είναι δικός τους και όχι του κράτους. Η μη ακριβής αποτύπωσή του θα έχει ως αποτέλεσμα μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι να στερηθούν το εισόδημά τους, αλλά και να τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν. 

Επιδίωξη του κράτους είναι να υπάρξει κατάλληλο επενδυτικό τοπίο για τους επενδυτές, «καθαρό» από μικροϊδιοκτήτες γης, μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους κ.ά., αφού οι τελευταίοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια ανάκτησης της γης τους. 

Να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια μεγάλων επενδυτών, που η δράση τους στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα αναγνωρίζεται και διευκολύνεται από τη δασική πολιτική και τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων- ΕΕ. 

Γι αυτό η ΕΤΕ, ο ΣΕΒ είναι οι πρώτοι που τονίζουν τη σημασία των δασικών χαρτών, του κτηματολογίου και την αποσαφήνιση των χρήσεων γης, αφού αυτές είναι οι προτεραιότητές τους για να δοθεί ώθηση στις καπιταλιστικές επενδύσεις στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στην ενέργεια κ.α.

Αναδεικνύονται, από τα παραπάνω, οι ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Η δημιουργία των δασικών χαρτών ήταν υποχρέωση του 3ου Μνημονίου, το οποίο συνυπέγραψαν όλα τα αστικά κόμματα.  Ο τρόπος με τον οποίο συντάχθηκαν οι δασικοί χάρτες και ο στόχος της κύρωσής τους είναι βαθύτατα ταξικό ζήτημα και αποτυπώνει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη χρήση της γης.

Από την άλλη, η περιφερειακή αρχή αναγνωρίζει τα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ως «λάθη», ζητώντας αόριστα τη διόρθωσή τους, χωρίς όμως να έχει καμία διαφωνία με τους σχεδιασμούς για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Σαν να υπάρχει περίπτωση μικροϊδιοκτήτες αλλά και μεγαλοεπενδυτές, ΣΕΒ και ΕΕ, να είναι ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι όλοι μαζί… Προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες που έχει, υπηρετώντας σταθερά την πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο στο ζήτημα των δασικών χαρτών, αλλά σε όλα τα ζητήματα, όπως τα κρίσιμα που σχετίζονται με την πανδημία. 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση»  ζητούμε από την Περιφερειακή Αρχή Κρήτης να πάρει τα αναγκαία μέτρα και τις πρωτοβουλίες ούτως ώστε:

  • Το κράτος, με δική του ευθύνη, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από διαδικασίες, που το ίδιο τα ανάγκασε να μπουν και χωρίς δική τους ευθύνη.
  •  Οι κρατικές υπηρεσίες, με αποκλειστική τους ευθύνη, σε συνεργασία με τον κάθε ενιστάμενο, να συντάσσουν τις αντιρρήσεις – ενστάσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός τους χαρακτήρας και να αναγνωριστεί ότι κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
  • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων, λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία. 
  • Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια, σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά εκτάσεις, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
  • Να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις των εκμεταλλεύσεων των μεγαλοκατασκευαστών και των λοιπών επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να εξασφαλιστεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με επείγουσες προσλήψεις, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, τα μέσα και οι πόροι, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί