Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. οι πορείες αλληλεγγύης στον Κουφοντίνα – Απειλούν με δικογραφίες τους διαδηλωτές

Σε επικίνδυνα μονοπάτια συνεχίζει να διολισθαίνει η κυβέρνηση στο θέμα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς, πλέον, είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή της να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και κατά των διαδηλωτών.

Το κίνημα συμπαράστασης στα αιτήματα του κρατούμενου απεργού πείνας μεγαλώνει συνεχώς και οι πορείες διαμαρτυρίας είναι καθημερινές, παρά τη σκληρή καταστολή των περασμένων εβδομάδων. Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση να έχει βάλει «χαλινάρι» στις δυνάμεις κρούσης του Μ. Χρυσοχοΐδη, όχι γιατί την «έπιασε ο πόνος», αλλά εξαιτίας της τεράστιας κατακραυγής για την αστυνομική βία και επειδή δυναμώνουν οι φωνές υποστήριξης στον αγώνα του Δ. Κουφοντίνα. Τώρα, όμως, είναι εμφανής η προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα κατά των διαδηλωτών και να επιχειρήσει να καταστείλει τις διαμαρτυρίες πάλι με πρόσχημα την πανδημία.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελείας Πελώνη, η οποία θέλησε να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τυχόν «υγειονομικές βόμβες» από τις διαδηλώσεις, έρχονται σήμερα διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. που μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο προβληματικές.

Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια στοχοποίησης, αλλά και τρομοκράτησης των διαδηλωτών ώστε να μην κατέβουν ξανά στους δρόμους, πηγές της αστυνομίας φέρονται να αναφέρουν στην Καθημερινή και στο The Toc ότι έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες για καθεμία από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης.

Οι πληροφορίες που μεταφέρουν τα δύο μέσα, αναφέρουν ότι οι δικογραφίες αφορούν την παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας και του νόμου περί συναθροίσεων, με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει επίσημη αναγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. για τις συγκεκριμένες δράσεις, ούτε έχουν οριστεί υπεύθυνοι διοργανωτές. Οι διαρροές, ακόμη, τονίζουν ότι στο στόχαστρο δεν μπαίνουν φυσικά πρόσωπα, αλλά οι συλλογικότητες και ο συλλογικότητες, οι φορείς και οι οργανώσεις που έχουν απευθύνει καλέσματα.

Εξάλλου, εδώ και ημέρες κυβέρνηση και φιλικά προσκείμενα μέσα έχουν αρχίσει να εξυφαίνουν σενάρια τρομοκρατικής απειλής και «επανάληψης του Δεκέμβρη του 2008».

Οι πρόσφατες ΚΥΑ για τις συναθροίσεις και τα πρόστιμα

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες ΚΥΑ με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν αφήσει θολό το ζήτημα περί συμμετοχής σε συναθροίσεις, πιθανόν σκόπιμα ώστε να τις ερμηνεύει η κυβέρνηση το νόμο κατά το δοκούν.

Η Αριστοτελεία Πελώνη, χθες, έπραξε ακριβώς αυτό προεξοφλώντας ότι η αστυνομία «προφανώς» και θα επιβάλει πρόστιμο για μετακίνηση σε πορεία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει «ο νόμος δεν αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Δεν απαγορεύονται οι πορείες. Ωστόσο είναι αυτονόητο και σαφές ότι αυτή τη στιγμή που ζητάμε από όλους να κάνουν αυτή την τελευταία προσπάθεια για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, η κοινή λογική επιβάλλει να μη γίνονται πορείες. Θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο και από την πλευρά των κομμάτων να τις στηρίζουν και αναφέρομαι στον κ.Τσίπρα, καθώς η νεολαία Σύριζα συμμετέχει σε αυτές τις πορείες υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Θα πρέπει να λάβει και εκείνος υπεύθυνη στάση. Διερωτώμαι, εάν αναλαμβάνει τελικά το ρίσκο για ότι συμβεί από αυτές τις πορείες».

Την κυβερνητική εκπρόσωπο εγκάλεσε στη νομιμότητα ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης με εκτενή ανάρτησή του στο facebook  επισημαίνοντας ότι «Για την μετακίνηση αυτή (περίπτωση ιγ), η ΚΥΑ δεν προβλέπει την έκδοση βεβαίωσης μετακίνησης ή αποστολή sms. Συνεπώς, τυχόν πρόστιμο που θα επιβληθεί για “μετακίνηση σε πορεία” δεν θα ερείδεται στον νόμο».

Η ανάρτηση Καμπαγιάννη

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί