Πιο σκληρά μέτρα ζητούσε ο Σ. Τσιόδρας και τον αγνόησαν – Και άλλα μέλη της επιτροπής αντίθετα με τις επιλογές της κυβέρνησης

Είχε ενημερώσει εδώ και ημέρες προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη για την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να ληφθούν ημίμετρα.

Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιλέξει τελικά ημίμετρα για την ανάσχεση του σφοδρότατου τρίτου κύματος της πανδημίας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιστήμονες της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ανάμεσά τους και τον Σωτήρη Τσιόδρα – Εισηγούνταν lockdown για τρεις εβδομάδες σε παραγωγικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοικτές και απασχολούν δια ζώσης πάρα πολλούς εργαζομένους, καθώς θα μείωνε δραστικά τη μεταδοτικότητα στους εργασιακούς χώρους αλλά και στα ΜΜΜ.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Αυγής: Η επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει τελικά ημίμετρα για την ανάσχεση του σφοδρότατου τρίτου κύματος της πανδημίας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους του επιστήμονες της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ανάμεσά τους και τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αλλά και άλλοι επιστήμονες, φέρονται να ήταν υπέρ της λήψης καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα για, τουλάχιστον,  τρεις εβδομάδες αφού η εκτίμησή τους είναι ότι τα μέτρα που προέκρινε η κυβέρνηση είναι αμφίβολο εάν θα είναι άμεσα αποτελεσματικά.

Ο φόβος του Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων επιστημόνων που ήταν υπέρ της «σκληρής γραμμής» είναι πως η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ πρωτίστως στην Αττική αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι πρωτοφανής και υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει και να μην είναι ούτε υποτυπωδώς διαχειρήσιμη.

Όπως αναφέρει το ieidiseis, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ενημερώσει εδώ και ημέρες προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να ληφθούν ημίμετρα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και οι άλλοι επιστήμονες που διαφωνούν με τα μέτρα που επιλέχθηκαν, έκριναν ότι θα πρέπει για τρεις εβδομάδες να μπει lockdown και σε παραγωγικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοικτές και απασχολούν δια ζώσης πάρα πολλούς εργαζομένους.

Το μέτρο αυτό εκτιμούσαν ότι θα μειώσει δραστικά τη μεταδοτικότητα στους εργασιακούς χώρους αλλά και στα ΜΜΜ ενώ θα περιόριζε ουσιαστικά και την κινητικότητα.

Αντίθετα δεν πιστεύουν ότι η αλλαγή της χρήσης του κωδικού έξι με τη χρησιμοποίησή του μόνο για βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο καθώς και ο χιλιομετρικός περιορισμός για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, μπορεί σε αυτή την κρίσιμη φάση να βοηθήσουν στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, όμως, εκτίμησε ότι η οικονομική ζημιά από ένα καθολικό και οριζόντιο lockdown θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και επέλεξε ημίμετρα που είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να μειώσουν την μεταδοτικότητα την ίδια ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία και οι υγειονομικοί ασφυκτιούν βρισκόμενοι στα όριά τους.

Αθ. Σκουτέλης: Δεν βλέπω έξυπνες λύσεις – Ατελέσφορα τα μέτρα

Ξεκάθαρα κατά των μέτρων  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την ημέρα μάλιστα που τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 2.702, άσκησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων Αθανάσιος Σκουτέλης

«Δεν βλέπω έξυπνες λύσεις. Θεωρώ τα μέτρα εντελώς ατελέσφορα» τόνισε με έμφαση ο καθηγητής, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Δεν νομίζω ότι θα οδηγήσουν πουθενά γιατί δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι» πρόσθεσε.

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα την ώρα που έχουμε 2000 κρούσματα, γεμάτες τις εντατικές, ανθρώπους να πεθαίνουν και το Σύστημα Υγείας να έχει σχεδόν παραλύσει, εμείς να καθόμαστε και να συζητάμε με τη μεζούρα ή αν το Σάββατο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στις 7 ή στις 6» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Εγώ διαφωνώ διότι νομίζω ότι το πρόβλημα είναι αλλού» δήλωσε απερίφραστα. «Το ξέρουμε όλοι. Δεν είναι στην ενδοοικογενειακή συναναστροφή, είναι στην ενδοπαρεϊκή διασπορά» συμπλήρωσε.Μάλιστα διευκρίνισε ότι δεν εννοεί τους νέους, αλλά τους ηλικιωμένους που συγκεντρώνονται και μεταδίδουν – όπως είπε – τον ιό ο ένας στον άλλον.

«Το εορτολόγιο είναι που καλώς ή κακώς καθορίζει τα μέτρα», ανέφερε ακόμη. «Να δείτε τι θα γίνει σήμερα…», σημείωσε για την Τσικνοπέμπτη, προβλέποντας πως «ό,τι είναι προγραμματισμένο, θα γίνει».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις εικόνες συνωστισμού, που δεν αντιμετωπίζονται με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. «Μην ξεχνάμε τι γίνεται τα στοιβαγμένα άτομα κάθε πρωί στα ΜΜΜ και μην κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο τις μεταλλάξεις», τόνισε. «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι, ο κόσμος έχει αγανακτήσει, ίσως θέλει σκληρά μέτρα για να τελειώνουμε» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Πιο σκληρά μέτρα ζητούσε ο Σ. Τσιόδρας και τον αγνόησαν – Και άλλα μέλη της επιτροπής αντίθετα με τις επιλογές της κυβέρνησης”

  1. Δήμος Σθένης

    “Δεν βλέπω έξυπνες λύσεις” είπε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος κ. Σκουτέλης, που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό μιλώντας ΑΝΤ1. «Δεν νομίζω ότι θα οδηγήσουν πουθενά γιατί δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι» και συνεχίζοντας επικέντρωσε κι αυτός τις αιτίες της ραγδαίας διασποράς σε ένα “ευρύτερο σχήμα” της “ατομικής ευθύνης”, κατηγορώντας τώρα όχι τους “επιπόλαιους νέους” (επειδή παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των καλοταϊζόμενων από το σύστημα Μητσοτάκη η κατευθυνόμενη προπαγάνδα τους εναντίον της νεολαίας απέτυχε) αλλά τους “ηλικιωμένους” και το … “εορτολόγιο”!!! Και για να μην εκτεθεί απολύτως ανάφερε παρεμπιπτόντως πως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα ΜΜΜ, αλλά “ο κόσμος θέλει σκληρά μέτρα για να τελειώνουμε”. είπε! (παρέλειψε βέβαια να βάλει το άρθρο “ο κόσμος θέλει σκληρά μέτρα για να τον τελειώνουμε” και να εκφράσει επακριβώς τις κυβερνητικές κατευθύνσεις…
    Αλήθεια με …τέτοιες …”επιστημονικές επιτροπές”, τέτοιους …”επιστήμονες” και “εμβριθείς επιστημονικές αναλύσεις και απόψεις’ που δεν τολμούν να μιλήσουν ευθέως και να προτείνουν ουσιαστικά μέτρα (εκτός κι αν τα αγνοούν οπότε κάλλιο να πάνε να ..θέσουνε – που λέμε εδώ στην Κρήτη) που τώρα – μετά από ένα χρόνο παταγωδώς αποτυχημένων αποφάσεων και μέτρων. μετά από τόσα ψέματα, απαγορεύσεις και πρόστιμα, μετά από τόση ανικανότητα και αποτυχίες – και ο τελευταίος κάτοικος της χώρας γνωρίζει τι έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση και τι πρέπει να κάνει έστω και τώρα – και μετά από περισσότερους από 6.500 χιλιάδες θανάτους τολμούν ακόμα να βγαίνουν και να μιλάνε “τα χλωμά πρόσωπα” με την “διχαλωτή γλώσσα” που λέγαν κι οι Ινδιάνοι! Κι όπως το δίλημμα για τους Ινδιάνους ήταν: ή υποταγή ή αφανισμός” και που κατέληξε σε αφανισμό ούτως (= γενοκτονία των Ινδιάνων) ή άλλως, έτσι και τα δικά μας “χλωμά πρόσωπα”. Δολοφονούν συνειδητά 20 συνανθρώπους μας κάθε μέρα εδώ κι έναν χρόνο και πανηγυρίζουν για το κατόρθωμά τους! Κι εμείς οι εναπομένοντες καθόμαστε στους καναπέδες μας, αγανακτούμε μέσα μας, φοβισμένοι σιωπούμε έξω μας και …ενισχύουμε τα γκάλοπ πληρωμένων εταιρειών έτσι που να καθηλωνόμαστε στην ήττα και να πεδικλωνόμαστε στα αδιέξοδά μας
    Το γεγονός ότι στο “σύστημα Μητσοτάκη” δεν ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή αποδείχνεται περίτρανα από τη στάση του στην υπόθεση Κουφοντίνα! Όπου το “σύστημα Μητσοτάκη”, ασκώντας όλη τη κρατική δολοφονική του εξουσία, αφαιρεί “παράνομα” τη ζωή ενός κρατουμένου, στερώντας του το ελάχιστο που ο σύγχρονος δικαιικός μας πολιτισμός του αναγνωρίζει! Αλλά θα μου πείτε. “Εδώ καθημερινά δολοφονεί συστηματικά 20 και πάνω ανθρώπους και υπερηφανεύεται γι αυτό, τη μια ζωή θα υπολογίσει”; Και μάλιστα καταδικασμένου σε ισόβια και παντελώς ανίσχυρου, αφού μάλιστα γνωρίζει πως θα ‘χει χειροκροτητές της δολοφονίας του κι ένα σημαντικό κομμάτι κοινωνικών βαρβάρων;
    Αναρωτιέμαι όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο έγκλημα (όχι μόνο του Κουφνοντίνα), κατανοούν πως σε όλη τους τη ζωή θα τους βαραίνουν αυτές οι δολοφονίες; Αυτοί όλοι που κάνουν πως πιστεύουνε σε “θεούς και σε δαιμόνους” κατανοούν πως σε όλη τους τη ζωή θα τους κυνηγούν οι σκιές των δολοφονημένων τους; Θα μου πείτε όμως πως για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει ο άνθρωπος να έχει ανθρωπιά, φιλότιμο και συνείδηση… Από αυτήν την ασφάλεια ορμώμενοι τα πράττουν, αφού τίποτε απ’ αυτά δεν διαθέτουν!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί