Ακροδεξιά οργάνωση απαγόρευσε η Γαλλία

Την απόφαση να απαγορεύσει τη λειτουργία της ακροδεξιάς οργάνωσης Generation Identity (GI – Ταυτότητα Γενιάς) έλαβε την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι υποκινεί «τις διακρίσεις, το μίσος και τη βία».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Ντερμανέν δημοσίευσε το διάταγμα για την απαγόρευση της GI στο Twitter. Όπως γράφει, για την απόφαση ελήφθη υπόψη η «δομή και η στρατιωτική οργάνωση» της ομάδας, ενώ συμπληρώνει ότι η GI έχει τον χαρακτήρα «ιδιωτικής πολιτοφυλακής», η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ισχύ, μέσω των συχνών επιχειρήσεών της για την παρεμπόδιση της εισόδου μεταναστών στη Γαλλία.

https://twitter.com/GDarmanin/status/1367075681067237379?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Νταρμανέν σημειώνει ακόμη ότι η οργάνωση έχει διασυνδέσεις με άλλες «ακροδεξιές, ομοφοβικές, ρατσιστικές ομάδες από τις οποίες λαμβάνει υλικοτεχνική υποστήριξη», επισημαίνοντας ότι έλαβε δωρεές από τον Μπρέντον Τράραντ, τον τρομοκράτη πίσω από το μακελειό σε τζαμί το 2019, στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει παράνομη την οργάνωση που εδρεύει στη Λυών, καθώς οι δημοσιεύσεις και οι ενέργειές της διαδίδουν «μια ιδεολογία που υποκινεί το μίσος, τη βία και τις διακρίσεις των ατόμων, με βάση την καταγωγή τους, τη φυλή ή τη θρησκεία τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε από την πλευρά του ότι «με αυτήν την απόφαση βάζουμε τέλος στις κάποιες φορές βίαιες ενέργειες της GI».

Η GI έχει αποκτήσει φήμη τα τελευταία χρόνια μετά την πραγματοποίηση ορισμένων επιχειρήσεων για τον αποκλεισμό των μεταναστών από την είσοδό τους στη χώρα. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, τον περασμένο Ιανουάριο, περίπου 30 μέλη της συγκεντρώθηκαν στο βουνό Col du Portillon, στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, σε μια επιχείρηση που η ακροδεξιά οργάνωση χαρακτήρισε επιτήρηση για την «υπεράσπιση της Ευρώπης». Στις τελευταίες δράσεις της, η GI τοποθετούσε περιφράξεις σε συνοριακές διαβάσεις.

Τον Αύγουστο του 2019, ο αρχηγός της ομάδας και άλλα δύο μέλη της καταδικάστηκαν σε εξάμηνη ποινή φυλάκισης, αφότου απέκλεισαν σε διάφορα σημεία τις γαλλικές Άλπεις και ενοικίασαν δύο ελικόπτερα για να αναζητήσουν και να εντοπίσου μετανάστες προκειμένου να τους απωθήσουν.

Μέλη της ακροδεξιάς ομάδας έφτασαν σε ένα πέρασμα του βουνού σε υψόμετρο 1.762 μέτρα (5.781 πόδια), τοποθέτησαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Κλειστά σύνορα: Κανένας δρόμος» κι έχτισαν έναν συμβολικό φράκτη στο χιόνι χρησιμοποιώντας πλαστική περίφραξη.

Σε απάντηση, ομάδα ακτιβιστών συνόδευσε περίπου 30 μετανάστες στη Γαλλία, πυροδοτώντας αψιμαχίες με μέλη της αστυνομίας και της GI.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί