Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική – Έφτασε το 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ σε 8 νοσοκομεία

Οριακή και σήμερα η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής με δεκάδες εισαγωγές ασθενών από κορωνοϊό, λόγω της έξαρσης του ιού. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ με πάνω από 150 εισαγωγές κάθε ημέρα στα νοσοκομεία της Αττικής, θα χρειασθούν πάνω από 20 κλίνες ΜΕΘ καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα βαριά περιστατικά.

«Για να μη γίνουμε Θεσσαλονίκη που χάθηκαν βαριά ασθενείς κατά τα πρώτα 24ωρα χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ», τονίζει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνοντας ότι «Σισμανόγλειο», «ΚΑΤ», «Αγία Όλγα», «Ελπίς», «Νίμιτς», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» δεν έχουν σήμερα καμία διαθέσιμη κλίνη MΕΘ για κορωνοϊό.

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου αναμένεται να κλείσει η Καρδιοχειρουργική Κλινική του «Ευαγγελισμού», και να μετατραπεί σε κλινική covid. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η μετατροπή, θα πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας που έχει επιβάλει lockdown σε πολύ σοβαρές ιατρικές πράξεις.

«Ακόμη και εάν το ποσοστό μειωθεί λόγω των εμβολιασμών των ηλικιωμένων οι διαθέσιμες ΜΕΘ δεν φθάνουν», δηλώνει ξεκάθαρα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει πως η λύση αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη των κλινών ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση –που δεν έχει ενισχύσει ουσιαστικά το σύστημα υγείας εν μέσω πανδημίας– αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ αρκείται στο να μετατρέπει απλές κλίνες σε κλίνες ΜΕΘ, μήπως και αποτρέψει τα χειρότερα.

Γέμισαν οι ΜΕΘ στην Αττική

Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «ΚΑΤ», «Αγ. Όλγα», «Ελπίς», «ΝΙΜΙΤΣ», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο». Ενώ στο «Σωτηρία» υπάρχουν 6 κενές κλίνες ΜΕΘ, στο «Γεννηματάς» μόλις 1, στο «Ερυθρός» επίσης 1, στο «Ιπποκράτειο» 7 (δίνονται σήμερα) και στο «Αττικό» 6 κενές.

Ενώ συνεχίζεται η αναδιάταξη στα νοσοκομεία με το Σισμανόγλειο μετατρέπεται αποκλειστικά σε covid νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων «Παμμακάριστος», «Ελπίς» και «Αγία Βαρβάρα» που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον ιό.

Το βάρος της νοσηλείας των υπόλοιπων περιστατικών που δεν σχετίζονται με τον ιό θα αναλάβουν το  «NΙΜΤΣ» και το «Ερρίκος Ντυνάν».

Επίσης υπάρχουν σκέψεις για τη μετατροπή του νοσοκομείου «Τζάνειο» στον Πειραιά σε νοσηλευτικό ίδρυμα μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό ενώ ένα δεύτερο σενάριο θέλει την παραχώρηση κλινών από το Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας.

Σημειώνεται επίσης ότι εδώ και λίγα 24ωρα έχουν σταματήσει οι διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής από νομούς που συνορεύουν με το λεκανοπέδιο.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και μήνες δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να ανακοινώνει πως η Αττική από το «βαθύ κόκκινο» περνά στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.

Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών «το σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όρια του» και «πιέζεται αφόρητα στη Αττική εδώ και 19 μέρες» ανέφερε ο υπουργός περιγράφοντας με μελανά χρώματα την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ 2.702 κρουσμάτων στην χώρα μας για το 2021, εκ των οποίων στην Αττική τα 1.270. Στις ΜΕΘ έχουμε 431 διασωληνωμένους συμπολίτες μας και σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται στην Αττική 1.528 συμπολίτες μας.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα είναι η εξής: 

  • Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές  περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.
  • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ , παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο. Eνσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο.
  • Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
  • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
  • Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Ο υπουργός, κάλεσε του πολίτες, «κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε», να προσέχουν, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να μην χαλαρώνουν καθώς «βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί