Πανικός στο κυβερνητικό επιτελείο για το βαρύ οικονομικό κόστος της πανδημίας και την ασφυξία στο ΕΣΥ

Απίθανο το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μετά την Καθαρά Δευτέρα, με τον στόχο να μετατίθεται για τις 22 Μαρτίου

Τον απόλυτο εγκλωβισμό στις παλινωδίες της υφίσταται η κυβέρνηση στο πεδίο της πανδημίας, καθώς η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων (2.353 κρούσματα χθες, 23 νεκροί και 422 διασωληνωμένοι) μεταθέτει τον σχεδιασμό για τις 22 Μαρτίου αναφορικά με την έναρξη της σταδιακής άρσης του lockdown!

Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το ανοχύρωτο ΕΣΥ της Αττικής τέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμήθηκε ότι ο στόχος για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου μετά την Καθαρά Δευτέρα (16 Μαρτίου) απομακρύνεται αισθητά, καθώς θεωρείται απίθανο να πληρούνται οι προϋποθέσεις της πτώσης σε τριψήφιο αριθμό (σ.σ.: κάτω των 1.000) των ημερήσιων κρουσμάτων και της μείωσης των εισαγωγών στις ΜΕΘ που είχε θέσει η κυβέρνηση για την ευόδωση του εγχειρήματος. Στη σκιά δε της αναποτελεσματικότητας των σκληρών λουκέτων στις «κόκκινες» περιοχές, θα συνεδριάσει εντός της ημέρας η επιτροπή εμπειρογνωμόνων «για την αξιολόγηση της εικόνας σε όλη τη χώρα».

Στο φόντο της πρωθυπουργικής «ανεμελιάς» στην Πάρνηθα, έχει τεθεί στο κυβερνητικό τραπέζι η πρόταση να χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια προκειμένου να μην απομακρύνονται από τον τόπο κατοικίας τους!

Κόστος 200 εκατομμύρια κάθε εβδομάδα

Ο πανικός στο κυβερνητικό επιτελείο για το βαρύ οικονομικό κόστος της πανδημίας αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Θ. Σκυλακάκη, καθώς -όπως εκτίμησε- «κάθε εβδομάδα αυστηρού απαγορευτικού κοστίζει στην οικονομία κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ποσό αυτό έρχεται να επιβαρύνει ένα ήδη παρά πολύ βαρύ φορτίο». Ενώ μάλιστα απουσιάζει κάθε μέριμνα για τους εποχικούς εργαζόμενους, είπε «ότι δεν θα υπάρχουν σε αυτή τη φάση νέα μέτρα στήριξης αλλά θα παραταθούν οι ενισχύσεις».

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση επιχειρεί απεγνωσμένα να καθησυχάσει τους φορείς της πραγματικής οικονομίας διακηρύσσοντας ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κανονικά, «χωρίς το click away ή το click in shop». Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ και όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας, αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου βάσει των τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά την ημέρα στο 13032 και θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για τις αγορές τους.

Παράταση σχολικού έτους

Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν μία ή δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, με την έμφαση να δίδεται στην επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου και του Δημοτικού. Τέλος, κυβερνητικοί κύκλοι προαναγγέλλουν την παράταση του σχολικού έτους, που ωστόσο «δεν θα υπερβεί τον ένα μήνα».

Μέτραμπαλώματα στο ΕΣΥ

Μία μόλις ημέρα μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας -που αποσιωπήθηκε από την ΕΡΤ-, η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει μέτρα – μπαλώματα για την αναχαίτιση της πίεσης στα νοσοκομεία της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κώστα Σαββόπουλου για την Αυγή, o Βασίλης Κικίλιας -στο πλαίσιο της απογευματινής τακτικής ενημέρωσης- θα εστιάσει στην άμεση ανάπτυξη 70 κλινών ΜΕΘ, με στόχο να φτάσουν τις 340, και το άνοιγμα κλινών σε Χαλκίδα, Κόρινθο και Λιβαδειά, ενώ αναμένεται ο τερματισμός στις διακομιδές από άλλους νομούς. Εξετάζεται επίσης τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική να χωριστούν σε Covid και non Covid, ώστε να δέχονται μόνο παθολογικά περιστατικά για να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Καμία νύξη ωστόσο δεν αναμένεται για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Ήδη χθες οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Σωτηρία” αρκέστηκαν σε ένα «ευχαριστώ» από τον πρωθυπουργό -στο πλαίσιο επίσκεψης- μαζί με την απροθυμία της κυβέρνησης να αλλάξει μοτίβο μέχρι το τέλος της πανδημίας, καθώς, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, «μέχρι να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι συμπολίτες μας για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία μας έχετε πει εσείς ότι πρέπει να κάνουμε». Θεωρεί μάλιστα «τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού»… υπεύθυνες για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, στέλνοντας το πατερναλιστικό μήνυμα στην κοινωνία ότι «ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας»…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί