Αποχωρεί από το ΕΛΚ το κόμμα του Όρμπαν

Με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός γνωστοποιεί την αποχώρηση του κόμματός του.

Η συμμετοχή του κόμματος Fidesz στο ΕΛΚ έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2019, αλλά στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται οι 11 Ούγγροι ευρωβουλευτές, παρά τις κινήσεις ορισμένων κεντρώων να εκδιωχθούν.

Σήμερα τα μέλη του κεντροδεξιού ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής ορισμένων κανόνων έτσι ώστε να επιτραπεί η αποβολή του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz από την ομάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΕΛΚ.

Πολλά κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ εναντιώνονται στη συμμετοχή του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, για το οποίο υποστηρίζουν ότι αποδυνάμωσε τη δημοκρατία στην Ουγγαρία και έχει περιορίσει την ελευθερία των ΜΜΕ και άλλες ελευθερίες στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Fidesz αρνείται τις κατηγορίες.

Από τα 180 μέλη του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 148 ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, 28 κατά και τέσσερα τήρησαν αποχή.

«Η αλλαγή των κανόνων στις διαδικασίες εγκρίθηκε μόλις», ανέφερε σε μήνυμα κειμένου εκπρόσωπος του ΕΛΚ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από το ΕΛΚ.

«Σας ενημερώνω ότι τα μέλη του Fidesz αποχωρούν από την ομάδα του ΕΛΚ», με «άμεση ισχύ», γράφει ο ηγέτης του κόμματος σε επιστολή που αναρτήθηκε στο Twiiter από μία από τις υπουργούς του χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό «αντιδημοκρατικό, άδικο και απαράδεκτο».

«Ενώ δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι γιατροί μας σώζουν ζωές, είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις ότι το ΕΛΚ παραλύει από τα εσωτερικά διοικητικά ζητήματα και προσπαθεί να κάνει να σιγάσουν και να απενεργοποιήσει τους δημοκρατικά εκλεγμένους ευρωβουλευτές», αναφέρει ο Βίκτορ Ορμπάν. Επίσης χαρακτηρίζει την αλλαγή κανονισμού του ΕΛΚ, που διευκολύνει την τιμωρία ολόκληρου κόμματος και όχι μεμονωμένα βουλευτών, ως «εχθρική κίνηση κατά του κόμματός του και των ψηφοφόρων του».

Προχθές ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε στείλει τελεσίγραφο στο ΕΛΚ, με το οποίο προϊδέαζε για αποχώρηση του κόμματός του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί