Aν. Ξανθός: Καθυστέρηση στην αξιοποίηση των Κέντρων Υγείας του Ρεθύμνου ως εμβολιαστικά κέντρα

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς τον κ. Υπουργό Υγείας το έγγραφο του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη προς τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, με το οποίο ο Δήμαρχος ζητά τη λειτουργία του ΚΥ Σπηλίου ως εμβολιαστικό Κέντρο, λόγω της δυσκολίας μεγάλης μερίδας πολιτών του Δήμου να μετακινηθούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για να εμβολιαστούν.

Ο κ. Α. Ξανθός τονίζει  ότι η Π.Ε. Ρεθύμνου είναι μέχρι στιγμής τελευταία στην Κρήτη σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού  και άρα είναι ανάγκη η αποκέντρωση της διαδικασίας και η λειτουργία εμβολιαστικών  κέντρων σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού και ιδιαίτερα σε Δήμους με απομακρυσμένες κοινότητες όπως ο Άγιος Βασίλειος και το Αμάρι.

Η αναφορά του Ανδρέα Ξανθού:

Ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός καταθέτει προς τον υπουργό Υγείας ως  αναφορά το 2581/1-3-2021 έγγραφο του Δημάρχου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης κ.  Ταταράκη προς τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους σχετικά  με τη μη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σπηλίου ως εμβολιαστικού κέντρου παρότι  που αυτό είχε προβλεφθεί στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. 

Στο έγγραφο τονίζονται τα προβλήματα πρόσβασης στον εμβολιασμό που  προκαλούνται από τη μη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου σε ένα Δήμο με  ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.  Κατόπιν τούτων, σας καταθέτουμε ως αναφορά το 2581/1-3-2021 έγγραφο του  Δημάρχου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης και ζητούμε από τον Υπουργό Υγείας να εξηγήσει  γιατί δεν λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Σπηλίου ως εμβολιαστικό κέντρο.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου:

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προβλέπεται η λειτουργία Εμβολιαστικού Κέντρου στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου και ούτε υπάρχει ένας σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξή του, παρά το γεγονός ότι είναι καθ’ όλα άρτιο και οργανωμένο με εκπαιδευμένο προσωπικό. Το συγκεκριμένο εμβολιαστικό Κέντρο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο οποίος καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρο το Νότιο Ρέθυμνο, με απομακρυσμένους οικισμούς και γερασμένο πληθυσμό. Η μη λειτουργία του ανωτέρω Εμβολιαστικού Κέντρου έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι μεγάλης ηλικίας να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στην πόλη του Ρεθύμνου, και μάλιστα δύο φορές, προκειμένου να καταφέρουν να εμβολιαστούν με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επίσης, αναγκάζονται να επιβιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να έρχονται σε επαφή με άτομα νεότερης ηλικίας για την μεταφορά τους, αυξάνοντας την κινητικότητα άρα και την έκθεση τους, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της υγείας τους. 

– Επιστολή για κέντρο υγείας Σπηλίου.2.jpg 

2 από 4 

1/3/2021. 2:15 μ.μ. 

επιστολή Δημάρχου Αγίου Βασιλείου 

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή αποτρέπει μεγάλο τμήμα της εν λόγω ηλικιακής ομάδας από τον εμβολιασμό, παρότι το επιθυμούν, διότι είναι αδύνατον να μετακινηθούν τόσα χιλιόμετρα, λόγω της φυσικής ή τυχόν παθολογικής τους κατάστασης. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις περιπτώσεις ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν. Προσωπικά έχω προσπαθήσει κατ επανάληψη να έρθουμε σε επικοινωνία ώστε να σας μεταφέρω το πρόβλημα. Συνομίλησα με τη διευθύντρια του Γραφείου σας, χωρίς να λάβω καμία ουσιαστική απάντηση στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και βέβαια χωρίς να δοθεί λύση. Αντίθετα, με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε ότι, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν εμβολιαστικά κέντρα στην ενδοχώρα της Κρήτης, εξαιρείται και πάλι το Κέντρο Υγείας Σπήλιου. Δημιουργείται λοιπόν εύλογα η απορία με ποια κριτήρια τελικά ανοίγουν τα εμβολιαστικά κέντρα και γιατί εμμένετε στην απαξίωση των κατοίκων του Δήμου Αγίου Βασιλείου. 

Κύριε Γενικέ, Γνωρίζω επίσης ότι έχετε ενημερωθεί από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχή μας, για την σοβαρότητα του θέματος. Επειδή είναι θέμα σεβασμού για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και συνολικά για τους δημότες του Δήμου Αγίου Βασιλείου, σας παρακαλώ να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το συντομότερο το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας Σπήλιου. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί