«Κάθε μέρα που περνάει ένα πράγμα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι η καταστολή δεν έχει όρια!»

Η «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» για τα πρωτοφανή περιστατικά τρομοκράτησης φοιτητών

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη», μέσω της οποίας καταδικάζει τα πρωτοφανή περιστατικά τρομοκράτησης φοιτητών του Πολυτεχνείου και Πανεπιστήμιου Κρήτης, όπου αστυνομικοί εισβάλλουν στα σπίτια τους.

Δείτε: Άρωμα… δικτατορίας: Φοιτητές στην Κρήτη καταγγέλλουν εισβολές από αστυνομικούς στα σπίτια τους! (Βίντεο & φωτο)

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η «νέα Ασφάλεια» των Πανεπιστημίων

Η Ξαστεριά Ανατροπή στην Κρήτη καταγγέλλει τα πρωτοφανή περιστατικά τρομοκράτησης φοιτητών του Πολυτεχνείου και Πανεπιστήμιου Κρήτης καθώς και τη σκευωρία που έστησε η αστυνομία εις βάρους του φοιτητή και συνδικαλιστή του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Κάθε μέρα που περνάει ένα πράγμα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι η καταστολή δεν έχει όρια! Προφανώς δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η συνεχόμενη αναβάθμιση της καταστολής, η οποία προσιδιάζει τις πιο μαύρες εποχές της ιστορίας μας . Αντίθετα τα χθεσινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νησί μας, στην πόλη των Χανίων , μόνο οργή μας προκαλούν.

Το Σάββατο 27/2 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς οργίου καταστολής. Τα γεγονότα δηλαδή η αναίτια σύλληψη και προσαγωγή μελών της Ξαστεριάς μαρτυρούν από μόνα τους τον πραγματικό σκοπό της Αστυνομίας που δεν είναι άλλος από την τρομοκράτηση φοιτητών και αγωνιστών. Συγκεκριμένα άνδρες της Ασφάλειας Χανίων δρώντας ως το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας της χούντας εισέβαλαν με πολιτικά ρούχα σε  σπίτια πολιτών  το πρωί του Σαββάτου, σε ένα εκ των οποίων διέμεναν φοιτητές του πολυτεχνείου Κρήτης (ΗΜΜΥ και ΜΠΔ). Μάλιστα ένας από τους δύο φοιτητές ήταν ο Γιωργος Σ., συνδικαλιστής στο ΗΜΜΥ και μέλος της Ξαστεριάς. Απαράδεκτο και παράνομο ήταν το γεγονός ότι η εισβολή έγινε δίχως να του επιδείξουν κάποιο ένταλμα, αλλά ούτε και κάποιο πιστοποιητικό που δηλώνει την παρουσία εισαγγελέα.

Η προσαγωγή των φοιτητών μέσα από το ίδιο τους το σπίτι και η μετατροπή ενός εκ των δυο σε σύλληψη επιβεβαιώνει την αναίτια αυτή εισβολή καθώς φαίνεται πως η ασφάλεια Χανίων προσπαθούσε να κατασκευάσει ένα στημένο κατηγορητήριο για να δικαιολογήσει την πράξη αυτή.

Οι δύο φοιτητές κρατήθηκαν για αρκετές ώρες στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων χωρίς καν να τους δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τον δικηγόρο τους. Παρόλο που το πρόσχημα της εφόδου της Ασφάλειας αφορούσε τη συμμετοχή σε επεισόδια Δημοσίας Φθοράς με μπογιές και συνθήματα, η κατηγορία η οποία αποδόθηκε (οπλοκατοχή!) σχετίζεται με την εύρεση ενός παλιού φυσιγγίου (του 1940!) που ανήκε στον παππού του Γιώργου Σ. Μάλιστα το σπίτι αυτό είναι και το πατρικό της οικογένειας, όπου υπάρχουν αρκετά παλιά αντικείμενα-κειμήλια. Την ίδια στιγμή η ασφάλεια προχώρησε στην προσαγωγή-απαγωγή δύο ακόμα φοιτητών του πολυτεχνείου Κρήτης, εκ των οποίων η μια φοιτήτρια είναι και αυτή μέλος της ΞΑΣΤΕΡΙΑΣ. Οι προσαγωγές εντελώς αναίτιες, με μοναδική αφορμή ότι οι φοιτητές άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα τους να ζητήσουν την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας αστυνομικών με πολιτικά προτού δείξουν την δική τους.

Η μέρα όμως δεν τελείωσε εκεί. Η ασφάλεια των Χανίων από ότι φαίνεται είχε βγει παγανιά. Μετά την απελευθέρωση των φοιτητών η αστυνομία προσήγαγε έναν ακόμα φοιτητή του Πολυτεχνείου του ΜΠΔ, μετά από παρακολούθηση του καθώς γυρνούσε σπίτι του. Η ασφάλεια προσπάθησε να εκμαιεύσει, ανακρίνοντας παράνομα, πληροφορίες και κατηγορίες από τον φοιτητή τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον συλληφθέντα Γιώργο Σ.

Σε παρόμοια τροχιά κινήθηκε και η ασφάλεια του Ηρακλείου όπου την Παρασκευή 26/2 μετά από έλεγχο της αστυνομίας κοντά στο γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λ. Αυγενάκη, όπου μια φοιτήτρια του πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα της σχολής Βιολογίας προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα με την πρόφαση ξανά (!), ότι ταιριάζει με …περιγραφή για συμμετοχή σε πράξεις Δημοσίας Φθοράς με μπογιές και συνθήματα. Η μεταφορά την φοιτήτριας και η κράτησή της στο τμήμα για αρκετή ώρα συνοδεύτηκε (όπως και στο τμήμα Χανίων) με την στέρηση του τηλεφωνήματος που δικαιούταν στο δικηγόρο της. Αφού πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες της φοιτήτριας παράνομα εφόσον δεν ασκήθηκε κάποια κατηγορία, αφέθηκε ελεύθερη.

Και οι αυτές ενέργειες της αστυνομίας δεν είναι τυχαίες. Μετά την περασμένη βδομάδα όπου είδαμε την πρώτη εφαρμογή του νομού Κεραμέως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τους φοιτητές να έρχονται αντιμέτωποι με ακραία καταστολή η οποία υλοποιήθηκε από την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων και χρήση χημικών εντός του χώρου του ασύλου μέχρι και σε δημόσιο βασανισμό φοιτητών, είδαμε πλέον την αυταρχικοποίηση του κράτους και στην Κρήτη.

Τα δυο αυτά περιστατικά είναι ανήκουστα για τις πόλεις μας. Δεν επιτρέπονται τέτοιες πρακτικές, όπου οι αγωνιζόμενοι φοιτητές το τελευταίο διάστημα έχουν βγει μαχητικά και μαζικά στο δρόμο όλης της Ελλάδας αλλά και της Κρήτης δείχνοντας την εναντίωση τους στο νομό Κεραμέως για τα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές που αντιδρούν σε ένα τόσο αυταρχικό νομοσχέδιο και παλεύουν για καλύτερους όρους σπουδών δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εγκληματίες όπως η κυβέρνηση θέλει και προσπαθεί επανειλημμένα να τους χαρακτηρίζει.

Απαιτούμε να αποσυρθούν οι ανυπόστατες και εξωφρενικές κατηγορίες που είναι οφθαλμοφανώς κατασκευασμένες.

Απαιτούμε από κάθε φορέα που θέλει να σέβεται τη δημοκρατία να καταγγείλει την ανατριχιαστική καταδίωξη φοιτητών στην πόλη των Χανίων. Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, πολιτικά κόμματα, σύλλογοι, σωματεία, ο Δήμος Χανίων, έχουν χρέος να προστατεύσουν τους φοιτητές από τέτοιες πρακτικές που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί