Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου: Να χαρακτηριστεί το 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού

Με αφορμή το γεγονός ότι το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Αίτημα για τον χαρακτηρισμό του έτους 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού, με αφορμή το γεγονός ότι  το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, απευθύνει ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού, τους βουλευτές καθώς και τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος, αναφέρει αναλυτικά:

Ο Σύλλογος Αλατσατιανών νομού Ηρακλείου, σεβόμενος  την ιστορική μνήμη με αίσθημα ευθύνης αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας και με αφορμή το γεγονός ότι  το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανέλαβε την πρωτοβουλία,  μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ του συλλόγου, να αποστείλει  έγγραφο αίτημα από 19 Φεβρουαρίου, για τον χαρακτηρισμό του έτους 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού προς:

  • Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Πρωθυπουργό της Ελλάδας
  • Υπουργό  Πολιτισμού
  • Προέδρους – Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου 
  • Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ιδιαιτέρως σε όλους τους Βουλευτές νομού Ηρακλείου)
  • στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας 
  • στον Περιφερειάρχη Κρήτης 
  • στο Δήμαρχο Ηρακλείου

    Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σταθούν αρωγοί στο παραπάνω αίτημα μας, αίτημα που πιστεύουμε ότι αφορά όχι μόνο τους Μικρασιατικούς Συλλόγους αλλά και όλους τους απανταχού Έλληνες εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Η επιστολή του συλλόγου:

Εκπροσωπούμε τον Σύλλογο Αλατσατιανών νομού Ηρακλείου, έναν δυναμικό μικρασιατικό σύλλογο, από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΠΣΕ, που δραστηριοποιείται στο νομό Ηρακλείου από το 1936 με κύριο στόχο την ένωση των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας και την διατήρηση και διάδοση του μικρασιάτικου πολιτισμού (συνημ. βιγτραφικό). Λαμβάνουμε λοιπόν το θάρρος να προτείνουμε τον χαρακτηρισμό του έτους 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού.  

    Το επερχόμενο έτος 2022 θα πρέπει να θεωρηθεί έτος υψίστης σημασίας για τη σύγχρονη Ελλάδα ως η επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, ένα ιστορικό γεγονός που διαμόρφωσε γεωγραφικά, πολιτισμικά και κοινωνικοπολιτικά την χώρα μας όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα. Η ανακήρυξη του έτους αυτού ως έτος Μικρασιατών θα αποτελέσει αναγνώριση της ιστορικής συμβολής των προσφύγων της Μικρασίας στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς και απόδοση τιμής στα θύματα αυτού του τραγικού ιστορικού συμβάντος.

    Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά. Με την Συνθήκη της Λοζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα.     Το σχεδόν χρεοκοπημένο Ελληνικό κράτος έπρεπε τάχιστα να στεγάσει και να περιθάλψει αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό.

    Η Καταστροφή του 1922 θα επιφέρει βαθιές τομές εντός της Ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό (δημιουργία πολυπληθούς εργατικής τάξης στα μεγάλα αστικά κέντρα), πολιτικό (ριζοσπαστικοποίηση των πολιτικών δυνάμεων), καθώς και πολιτισμικό (νέα μουσικά ακούσματα, κουζίνα, νέες πνευματικές αναζητήσεις και λογοτεχνικά ρεύματα, όπως η γενιά του ’30 κτλ).

    Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς. Επίσης η μικρασιατική εκστρατεία είχε συνολικά ως αποτέλεσμα 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς.

    Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως πρέπει να μεριμνήσετε ομόφωνα για την άμεση  ανακήρυξη του έτους 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού  και έτσι να αποδοθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους Έλληνες που θυσιάστηκαν μπροστά στην Μεγάλη Ιδέα. Σε όσους άφησαν πίσω τα ελληνικά χώματα αιώνων και ως πρόσφυγες στον κυρίως ελλαδικό χώρο ξαναζωντάνεψαν τον ελληνικό πολιτισμό με τα ήθη τα έθιμα και τις αξίες τους. Σε όλους αυτούς που μέσα από πολλές δυσκολίες κατάφεραν να εξελιχθούν σε ένα σημαντικό κομμάτι της τότε ελληνικής κοινωνίας και μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες να μεγαλουργήσουν αντάμα και να μας παραδώσουν την Ελλάδα που γνωρίζουμε σήμερα. Μια χώρα με πολιτισμό, μια χώρα ενωμένη και μια χώρα που αντέχει και υπομένει όλες τις αντιξοότητες και βγαίνει πάντα ακόμα πιο δυνατή. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί