Στην βουλή τα αναγκαία έργα διαχείρισης υδάτων στον Νομό Χανίων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με τα αναγκαία έργα διαχείρισης υδάτων στον Νομό Χανίων.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Ο Νομός Χανίων υστερεί σε έργα διαχείρισης υδατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα, ενώ συγκαταλέγεται στους Νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης στην Ελλάδα και θα μπορούσε να έχουν καλυφτεί πλήρως οι ανάγκες σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό, εκατομμύρια κυβικών νερού να χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο, λόγω ακριβώς αυτής της έλλειψης υποδομών. 

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στη λεκάνη Ταυρωνίτη και στα φράγματα Σεμπρωνιώτη και Παπαδιανών, που θα καλύψουν τις ανάγκες νερού του Νομού Χανίων (η μελέτη τους έχει γίνει από το 1993), όπως και στο φράγμα Βαλσαμιώτη που υπολειτουργεί, στη λιμνοδεξαμενή στον Πλάτανο, που υπάρχει το πρόβλημα υφαλμύρωσης από την υπεράντληση με κίνδυνο να καταστραφεί γη υψηλής παραγωγικότητας, στις λιμνοδεξαμενές στο Ασκύφου, στην αποκατάσταση-αντικατάσταση των λιμνοδεξαμενών στη Χρυσοσκαλίτισσα (υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής, η οποία δε λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών, παρ’ ότι κόστισε εκατοµµύρια ευρώ) και στους Αγίους Θεοδώρους, στο αρδευτικό υψηλής ζώνης Αγυιάς- Κολυμπαρίου κ.α.

Η κατασκευή αυτών των έργων θα συμβάλει αποφασιστικά στο να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για την ύδρευση των κατοίκων του Νομού Χανίων. Επιπλέον, το ανεκμετάλλευτο υδατικό δυναμικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το κράτος, για την κατασκευή αναγκαίων υδροηλεκτρικών έργων. Συνάμα, θα μπορούσε να συμβάλει στο να αυξηθεί η άρδευση των ανεπαρκώς σήμερα αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών τους, ειδικά στη Χρυσοσκαλίτισσα, στα χωριά, δηλαδή, του πρώην Δήµου Ιναχωρίου, στην περιοχή του Ελαφονησίου, µια από τις πιο παραγωγικές περιοχές µε θερµοκηπιακές καλλιέργειες. 

Παρόλα αυτά, τα υπόψη έργα δεν υλοποιούνται ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, των στρατηγικών επιλογών της άρχουσας τάξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέναντι στο όφελος για την ποιότητα ζωής των λαϊκών νοικοκυριών και για τη μικρομεσαία αγροτιά προτάσσουν αποκλειστικά το όφελος του κεφαλαίου έναντι οποιουδήποτε κόστους. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού και εντείνεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων λειψυδρίας, συνολικά στην Π.Ε. Χανίων, με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης –άρδευσης, χωρίς ανταποδοτικά και οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των λαϊκών νοικοκυριών; 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί