Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για την παραχώρηση του ιματισμού του νοσηλευτικού προσωπικού σε ιδιώτες

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σχετικά με την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε παραχώρηση του ιματισμού του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου σε ιδιώτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την έναρξη έρευνας αγοράς για την παράδοση του ακάθαρτου ιματισμού σε ιδιώτες! Μάλιστα τόση ήταν η ικανοποίηση της διοίκησης για την απόφαση αυτή που πρότεινε μετά την παραχώρηση του ιματισμού, ο διαθέσιμος χώρος να εκχωρηθεί κι αυτός  σε ιδιώτη για άλλη δραστηριότητα.

Με την απόφαση αυτή αποδεικνύεται η συνειδητή και σκόπιμη υποβάθμιση της υπηρεσίας ιματισμού και της απαξίωσης μηχανημάτων διαχρονικά απ’ όλες τις διοικήσεις, η οποία οδηγεί στην «δικαιολόγηση» της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας ότι αποτελεί στρατηγική στόχευση των κυβερνήσεων διαχρονικά και των διοικήσεών τους, που αντιμετωπίζουν την υγεία ως κόστος αλλά και ως πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς.

Τα ίδια επιχειρήματα περί κόστους και ασφάλειας ακούγονταν πάντα από όλες τις διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ, της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου για να δικαιολογήσουν τη στρατηγική επιλογή να ξεφορτωθεί το κράτος τις όποιες ακόμα δημόσιες λειτουργίες υπάρχουν στα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τις υποστηρικτικές λειτουργίες. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό για όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους συμβασιούχους.

Από το 2016 απαιτούμε την αντικατάσταση του από 30ετίας παλαιού και προβληματικού εξοπλισμού στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 1989 κανένας εκσυγχρονισμός! Αποτέλεσμα είναι τα πολλαπλά και συχνά προβλήματα (βλάβες και καθυστερήσεις) αλλά και τα ατυχήματα λόγω ανεπαρκών μέσων για την επίτευξη ασφαλών συνθηκών εργασίας. Επισημαίνουμε επίσης ότι πρόκειται για πλύσιμο νοσοκομειακού εξοπλισμού (και όχι ξενοδοχειακός κοινός ιματισμός) το οποίο απαιτεί ειδικές προδιαγραφές και υψηλά standard λόγω της φύσης του, και επομένως διαμορφώνεται υψηλότερο κόστος από αυτό του πλυσίματος του κοινού ιματισμού, καθιστά ιδιαίτερα απαιτητικό το καθήκον των εργαζόμενων στα πλυντήρια αλλά και εγείρει ερωτηματικά για τις συνθήκες και την ασφάλεια με την οποία αυτό θα πραγματοποιείται από κάποιον ιδιώτη.

Τονίζουμε πως στα πλυντήρια από 28 άτομα που εργάζονταν αρχικά, πλέον έχουν μείνει 5 μόνιμοι και 12 άτομα με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού που βρίσκονται σε παράταση σύμβασης μέχρι το τέλος του Οκτώβρη 2021. Απαιτούμε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για εκχώρηση της υπηρεσίας ιματισμού σε ιδιώτη! Καμία ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημόσιου νοσοκομείου. Έξω οι εργολάβοι!
  • Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
  • Ανανέωση του εξοπλισμού ιματισμού και εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου δεν θα περάσει! Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί